Venäjän Aika 1/2018

MM-jalkapalloa nähdään Venäjällä 11 kaupungissa

Kesällä pelattavat jalkapallon maailman­mestaruuskisat innos­tavat jalkapallo­­­­faneja eri puolilla maailmaa. Suomalaisetkin ovat innokkaasti yrittäneet hankkia kisoihin lippuja, vaikka Suomea ei – taaskaan – kisoissa nähdäkään.

Esa tuominen 

Svetlana Aleksejeva

Jalkapallon MM-kisojen kisamaskotti.

MM-kisat ovat erityisen tärkeät urheilumiehenä tunnetulle Vladimir Putinille, joka on pannut paljon peliin kisojen onnistumiseksi. Jo Sotshin talviolympialaisissa neljä vuotta sitten Venäjä osoitti, että se kykenee järjestämään näyttävät ja toimivat kisat.

– Sotshin olympialaisten pohjalta uskon, että jalkapallon MM-kisat onnistuvat Venäjällä. Heillä on taitoa suurten tapahtumien organisoimisessa, ja onhan se maalle myös näyttökysymys, arvioi Suomen Palloliiton tiedottaja Mikael Erävuori.

Kiihkeästi odotetut kisat alkavat kesäkuun puolivälissä ja loppuottelu pelataan Moskovan Luzhnikin stadionilla sunnuntaina 15. heinäkuuta.

MM-jalkapalloa nähdään 11:ssä kaupungissa: Moskovassa, Pietarissa, Kazanissa, Jekaterinburgissa, Kaliningradissa, Nizhni Novgorodissa, Rostovissa, Saranskissa, Samarassa, Sotshissa ja Volgogradissa. Kaupungit sijoittuvat Venäjän Euroopan puoleiseen osaan, koska näin vältetään pitkät Siperian matkat.

Venäjän pääsarjaa. Pietarin Zenit vastaan Jekaterinburgin Ural.

Rahaa paloi stadioneihin

Stadionit on pantu paraatikuntoon isolla rahalla. Pietariin on rakennettu uusi jalkapallostadion sen jälkeen, kun Ristisaarelta purettiin neuvostoaikainen, valtavan kokoinen, mutta pahasti rappeutumaan päässyt Kirovin stadion.

Pietarin stadionista käytetään nimeä Zenit Areena paikallisen jalkapallojoukkueen mukaan, joskin se tunnetaan myös Krestovskin stadionina. Sitä on rakennettu melkein kuin samassa kaupungissa sijaitsevaa Iisakin kirkkoa: rakennustyöt alkoivat kymmenen vuotta sitten, eikä kaikkea ole kuulemma vieläkään saatu valmiiksi.

Stadionin kustannusarvio on paisunut 200 miljoonasta eurosta jo miljardiin.

Sen rakentamisessa on paljastunut useampia väärinkäytöksiä, joista on joutunut vastuuseen muun muassa yksi varakuvernööreistä.

Katsojia Pietarin uudelle stadionille mahtuu lähes 70 000. Viime vuoden lopulla julkaistiin eri viestimissä kuvia stadionin ”omituisista” teknisistä ratkaisuista, erityisesti sähkötöistä. Niissä oli osoitettu ilmeisesti luovuutta enemmän kuin asennuskirja määrää.

Zenit Areenalle noustaan kuin lentävään lautaseen.

Tulossa tiukat lohkot

Venäjä sai kisat voitettuaan kahden hakijamaan, Espanjan ja Portugalin, yhteenliittymän Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n äänestyksessä. Valintaprosessi ei ollut yhtä skandaalimainen kuin se, jossa päätettiin Qatarin isännyydestä vuoden 2022 kisoissa.

Kun maailmantilanne on Ukrainan tapahtumien takia kärjistynyt, on maailmalta kuulunut ääniä kisojen ottamiseksi pois Venäjältä eräänlaisena rankaisutoimenpiteenä. Tähän ei kuitenkaan ole haluttu mennä. Toisaalta Venäjäkin on loppuvaiheissa ottanut lusikan kauniiseen käteen: maa on ryhtynyt tekemään entistä enemmän kansainvälistä doping-yhteistyötä ja nöyrtynyt sallimaan urheilijoidensa osallistumisen talviolympialaisiin ilman maatunnuksia. Kaiken kukkuraksi urheiluasioista vastannut skandaalimainen varapääministeri Vitali Mutko suostui lopulta eroamaan maansa jalkapalloliiton johdosta.

Turnaukseen osallistuvat maat on jaettu kahdeksaan lohkoon, joista kustakin kaksi eli yhteensä 16 joukkuetta pääsee pudotuspeleihin. Naapurimaamme Ruotsi on samassa lohkossa supervahvan Saksan, Meksikon ja Etelä-Korean kanssa. Espanjan täytyy selviytyä jatkoon lohkossa, jossa sillä ovat vastassa Portugali, Marokko ja Iran. Venäjän lohkokumppaneita taas ovat Saudi-Arabia, Egypti ja Uruguay. Australia ja Peru pääsivät kisoihin viimeisinä maina maanosaliittojen jatkokarsintojen tuloksena.

Sisänäkymä Zenit Areenalta.

Lipuilla on hintaa

Kisojen lipuista suurin osa myydään arvonnoissa, joita järjestetään kolme. Ensimmäiset arvonnat pantiin toimeen vielä silloin, kun edes lohkojen pelit eivät vielä olleet selvillä, eli fanit joutuivat ostamaan lippunsa umpimähkään. Viimeinen arvonta järjestetään huhtikuussa FIFA:n verkkosivujen kautta.

– Lohkovaiheessa halvimmat liput irtoavat 80-90 eurolla, mutta lippujen keskihinta pyörii parin sadan euron tienoilla. Loppuottelun halvimmat liput maksavat 350 euroa ja kalleimmat useita tuhansia, Erävuori tietää.

– Venäjän liitto ja FIFA ovat sopineet, että Venäjällä asuvat – muutkin kuin Venäjän kansalaiset – saavat ostaa lippuja erikoishintaan. Tällöin halvimpia lippuja voi saada jopa vain 10-15 eurolla.

Kuten kaikkialla maailmassa, suuren kysynnän pääsylipuilla pyritään keinottelemaan.

Tämän estämiseksi jokainen pääsylipun lunastanut saa kisahenkilötunnuksen (FAN-ID), joka pitää portilla esittää yhdessä passin kanssa. Nähtäväksi jää, keksivätkö lipputrokarit keinot, joilla tämä järjestely pystytään kiertämään. On tietysti houkuttelevaa pyrkiä myymään Venäjän asukkaiden muutaman kympin arvoisia lippuja ulkomaalaisille moninkertaisella voitolla.

Venäjällä ja ex-Neuvostoliitossa on pitkät perinteet pääsylippukeinottelussa. Esimerkiksi kuuluisien Bolshoi-teatterin ja Mariinski-teatterin lippuja myi takavuosina suurella voitolla ”kuolematon” lippumafia. Liput olivat periaatteessa halpoja, mutta niitä oli vaikea hankkia kassalta, kun lippumafia osti ne viralliseen hintaan ja myi paljon kalliimmalla. Nykyisin Venäjän huipputeattereiden liput ovat jo niin kalliita, että lippumafialle ei ole jäänyt paljoakaan elinmahdollisuuksia.

Viisumivapaasti kisoihin

Venäjän viisumin hankkiminen on tunnetusti byrokraattinen – ja kalliskin – prosessi. Jalkapalloturisteille on tehty myönnytyksiä ja lipun lunastaneet päästetään maahan muutamaksi päiväksi viisumivapaasti. Toisin sanoen kisahenkilötunnus käy viisumista.

– Minulla on sellainen käsitys, että Suomesta on osallistuttu ahkerasti pääsylippujen arvontakierroksiin. Uskon, että suomalainen jalkapalloväki on innostunut kisoista, kun ne kerrankin järjestetään näin lähellä, Erävuori arvioi.

– Suomalaisturisteille järjestetään varmasti bussikuljetuksia Venäjälle, koska junien ja lentokoneiden normaali kapasiteetti tuskin riittää.

Venäjällä on tietysti haistettu bisneksen mahdollisuus kisojen varjolla.

Hotellit ovat korottaneet hintojaan ja ravintoloitsijat hierovat käsiään herkutellessaan ajatuksella kisaturistien rahastamisesta.

– Saksalaislehdet ovat kirjoittaneet, että jotkut Kazanin hotellit ovat peräti 20-kertaistaneet hintansa Saksan pelien ajaksi, Erävuori tietää.

Myös suomalaishotellit lähellä Venäjän rajaa elättelevät toiveita päästä osallisiksi kisaturistien virrasta. Soittokierros Lappeenrannan hotelleihin kertoo kuitenkin, että mitään varausryntäystä ei ainakaan vielä vuodenvaihteessa ollut havaittavissa.

Yksi kisaturisteja puhuttava asia on turvallisuus. Terroristeille jalkapallon MM-kisat ovat luonnollisesti houkutteleva kohde. Erävuori on kuitenkin luottavainen:

– Jos Venäjällä jokin asia osataan hyvin, on se turvallisuudesta huolehtiminen. Jo Sotshin talviolympialaiset osoittivat, että Venäjällä terrorin torjunta suurten urheilukilpailujen aikana on korkeaa luokkaa.

– On vain toivottava, että huippuunsa viritetty turvallisuuskoneisto ei liikaa hankaloita kisaturistien liikkumista ja jalkapallosta nauttimista.

Roope matkaa Tampereelta kisoihin

Vaikka Suomea ei kisoissa nähdäkään, matkustaa Venäjälle suuri joukko suomalaisia jalkapallofaneja. Yksi lipun jo viime vuoden puolella lunastaneista on tamperelainen Roope Nutikka, 27, joka työskentelee Palloliiton Tampereen piirin kilpailuassistenttina.

– Jalkapalloa olen potkinut koko ikäni. Seurani on ollut Tampereen Kisatoverit. Tosin nyt olen joutunut aktiiviurani lopettamaan, kun paikat eivät kestä.

– Sen lisäksi olen valmentanut junnuja ja toimin yhä otteluissa erotuomarina, Nutikka kertoo jalkapallotaustastaan.

Heti kun tuli tieto kisojen järjestämisestä Venäjällä, Nutikka innostui asiasta ja päätti pyrkiä paikan päälle.

– Ajatus oli katsoa yksi matsi Pietarissa ja toinen Moskovassa, mutta aikataulusyistä joudun tyytymään siihen Pietarin otteluun, innokas jalkapallomies kertoo.

Nutikka osallistui netissä FIFA:n arvontoihin ja onnistui saamaan lipun heti Pietarin avausotteluun, jossa kohtaavat hieman eksoottisemmat jalkapallomaat Marokko ja Iran.

– En ole ennen kisoissa ollut, mutta nyt odotan reissulta ainutlaatuista elämystä, jonka varmaan tulen muistamaan loppuikäni.

Nutikka matkustaa Pietariin yhdessä tyttöystävänsä kanssa. Hotelli on jo varattu – hinta yhdestä yöstä on 250 euroa. Arvatenkin hotelli on pannut hintaan kisalisää, kuten kaikkialla maailmassa tapahtuu.

Turvallisuutensa puolesta tamperelainen jalkapallomies ei sano olevansa huolissaan:

– Jo viime kesänä järjestetyt esikisat sujuivat hyvin, ja kun nyt turvallisuuteen panostetaan todella vahvasti, niin enpä usko, että mitään kummallista sattuu.

Jaa artikkeli