Venäjän Aika 1/2018

Pietarin luovat keitaat

Yhdysvalloissa ja Euroopassa jo 80-luvulla leviämään lähtenyt trendi herättää hylättyjä teollisuusrakennuksia henkiin muuntamalla ne luoviksi tiloiksi rantautui Pietariin vuonna 2007. Tällöin kaupungissa avattiin sen ensimmäinen ”loft-projekti”, entisen leipomorakennuksen tiloihin perustettu kulttuurikeskus. Viime vuosien aikana konsepti on levinnyt ja nykyään Pietarista löytää kymmenkunta loftia. Esittelemme näistä mielenkiintoisimmat.

Karoliina Rajala 

Svetlana Aleksejeva

Golitsin sijaitsee Pietarin ydinkeskustassa.

Labyrinttimäinen Golitsin

Viidestä eri rakennuksesta koostuva sokkelomainen Golitsin on sekin mielenkiintoisen varhaishistorian omaava loft-projekti. Kompleksin rakennuksista yhteen, jos toiseen liittyy historian lehtien havinaa. Niistä tunnetuin on kuitenkin 1800-luvulta peräisin oleva kartano, joka oli aikoinaan Turgenevin veljesten koti. Legenda kertoo, että veljesten hyvä ystävä, runoilija Alek­s­andr Puškin, kirjoitti myös kuuluisan ”Oodin vapaudelle” kartanon tiloissa.

Nykyään paikalliset tulevat Golitsiniin erityisesti viikonloppuisin nauttimaan sen lukuisista baareista. Näistä suurin osa löytyy heti katutasosta, ja niihin pääsee sisäpihalta. Kuten muutkin Pietarin loftit tarjoilee Golitsin lisäksi sekoituksen design-liikkeitä, kahviloita ja ravintoloita. Sen uumenista löytyy myös muun muassa parturi-kampaamoja ja juhlimisesta väsyneille sopiva Your Space -kapselihostelli.

Golitsinissa vieraillessa kannattaa tsekata erityisesti yksi kaupungin suosituimmista gruusialaisista ravintoloista, Kazbegi, jolle on pääsy suoraan katutasolta ja jolla on myös oma viinikellari.

Golitsinin baarit ja kahvilat houkuttelevat kävijöitä tiloihinsa ympäri vuorokauden.

Yksi Golitsinin mielenkiintoisimmista paikoista on heti pääsisäänkäynnistä vasemmalle sijaitsevan rakennuksen toisesta kerroksesta löytyvä antikahvila Ziferburg. Antikahvilat ovat venäläinen kahvilakonsepti, joissa maksetaan tuotteiden sijaan siellä vietetystä ajasta. Kahvilaan tulevat voivat nauttia haluamansa määrän kahvilan tuotteita tai halutessaan tuoda omat eväät mukanaan. Antikahvilassa vietetystä ajasta laskutetaan minuuttikohtaisesti, mutta Ziferburgissa päivän maksimihinta on 500 ruplaa, sillä neljän tunnin jälkeen aikaa lakataan laskemasta.

Ziferburgissa vallitseekin ajaton tunnelma, jota paikalla kirjoja lukevien ja lautapelejä pelaavien venäläisnuorten lisäksi tukevat tilan korkeat huoneet, kuluneet ovet ja keittiönurkan retrohenkinen sisustus. Yksityiskohtiin on panostettu, sillä jokainen antikahvilaan saapuva saa mukaansa vierailun ajaksi vanhanaikaisen herätyskellon.

Antikahvilat ovat yleensä hyviä paikkoja kohdata paikallisia, ja viikonloppuisin on erittäin suositeltavaa tulla nauttimaan Ziferburgiin yhteistä aamupalaa paikan työntekijöiden kanssa! Toinen vaihtoehto on istahtaa yhteen ikkunan vieressä sijaitsevista pienistä pöydistä, mistä aukeaa näkymä Fontanka-joelle.

Golitsinissa kannattaa tutustua myös muihin kahviloihin. Yksi uutuuksista on esimerkiksi heti ensimmäisestä kerroksesta löytyvä Persepolis, joka on saanut inspiraationsa Lähi-idästä. Kauniisti sisustetusta kahvilasta voi ostaa mukaansa vaikka hunajaista baklavaa tai istahtaa nauttimaan sen erikoisuuksiin kuuluvasta sinisestä teestä. Naapurista löytyy myös pysähtymisen arvoinen vaatemyymälä Tikva, joka myy peräti 40 eri venäläisen suunnittelijan luomuksia.

Yhteystiedot: Fontanka-kanava 20, www.luna-info.ru/spaces/golitsyn-loft/


Kerrosten Etaži

Kun kääntyy Pietarin pääsuonena toimivalta, päivittäin tuhansien ihmisten elävöittämältä Nevski Prospektilta ja lähtee talsimaan alas Ligovskia pitkin, on Pietarin vanhin luova keskus helppo vahingossa ohittaa. Sisäänkäynnin havaitakseen kannattaa noudattaa pietarilaisten usein toistelemaa neuvoa ”kaupungilla kulkiessa ei kannata katsoa jalkoihin vaan ylöspäin”. Tällöin huomaa helpommin kadunnumeron 74 kohdalla 1920-luvulta peräisin olevaa rakennusta koristavan holvikaaren, joka houkuttelee kääntymään sisäpihalle.

Etažin kattoterassilta aukeaa näkymä Pietarin ydinkeskustan yli.

Sisäänkäynnin toiselta puolelta aukeaa yksi Pietarin tunnetuimmista hipster-keskittymistä, luovien alojen keskus Etaži. Etaži, suomennettuna ”kerrokset”, on Pietarin vanhin loft-projekti, joka avattiin entisen Smolninskin leipomon tiloihin vuonna 2007. Tällöin hylätyn rakennuksen valtasivat luovat toimistot, työtilat, kahvilat, baarit ja galleriat.

Nykyisellään Etaži on tapahtumarikas ympäristö, jossa vierailijoita viihdytetään jatkuvalla tapahtumakirjolla, aina tatuointifestivaaleista ruokatapahtumiin. Se houkuttelee päivittäin noin 3000 kävijää ja viikonloppuisin sekä lomilla vielä muutaman tuhannen enemmän jokaista päivää kohden.

Kulttuurikeskus on sen verran monipuolinen, että sisäpihalle saapuessa saattaa olla vaikea päättää, mistä aloittaa. Ensimmäisenä huomion kiinnittävät sisäänkäynnillä vaihtelevaa krääsää myyvät katumyyjät. Tämän jälkeen kävijä joutuu heti tekemään valinnan: kiertääkö ensin sisäpihan perältä löytyvä Venäjän ensimmäinen, kahviloiden ja liikkeiden täyttämä ”konttikylä” vaiko suunnata suoraan sisälle viisikerroksiseen rakennukseen.

Etažin pääovelta sisälle jatkaessa löytyy käytävän perältä ahdas portaikko, jonka seiniä koristavat mainokset sen eri toimijoista ja tapahtumista. Kun on kiivennyt pari ensimmäistä askelta, aukeaa vierailijan eteen rakennuksen oma street food court. Vaihtoehtojen kirjo on kansainvälinen, esimerkiksi heti ensimmäinen koju tarjoilee israelilaista ruokaa modernilla twistillä, minkä lisäksi kerroksesta löytää muun muassa italialaisia ja korealaisia herkkuja.

Trenditietoiset voivat täyden kierroksen tehtyään kokeilla yhtä Venäjän uusimmista herkkuvillityksistä – mustaksi värjättyä jäätelöä. Varoituksena, että mielenkiintoinen tuote saattaa koristaa naamaa vielä pitkään jälkikäteen!

Seuraavat kerrokset koostuvat lähinnä pienistä liikkeistä, jotka tarjoilevat kaikkea venäläisestä ja kansainvälisestä designista aina teehen ja vesipiippuihin. Niistä löytyy myös näyttely- sekä yhteistyötiloja, ja jos alakerran ikkunaton food court ahdistaa, sijaitsee rakennuksen kolmannessa kerroksessa sille hyvä vastine. Vihreää keidasta muistuttavan taiteilijakahvila Zeljonaja Komnatan sisustus yhdistelee viherkasveja ja minimalistista muotoilua. Isossa tilassa viihtyvät niin kannettavilla tietokoneillaan työskentelevät nuoret, iltaa viettävät ystäväporukat kuin kierroksella olevat vanhemmat pariskunnat.

Ylhäällä odottaa loppuhuipennus. Rakennuksen viidennestä kerroksesta voi ostaa noin 3000 neliömetriä kattavalle kattoterassille lipun 100 ruplalla, eli noin 1,5 eurolla. Kattoterassilta aukeaa yksi Pietarin hienoimmista näkymistä. Sieltä voi bongata monta nähtävyyttä, joihin kuuluvat muun muassa Vladimirin kirkko ja ostoskeskus Galeria.

Aika ajoin kattoterassilla järjestetään myös erilaisia festivaaleja tai muita tapahtumia.

Erityisvinkki: kattoterassi on auki myös uutena vuotena!

Yhteystiedot: Ligovski 74, www.loftprojectetagi.ru


Design-paratiisi Tkatši

Muoti-intoilijoille yksi Pietarin kiinnostavimmista lofteista on entiseen tekstiilitehtaaseen perustettu Tkatši. Tkatšin nimi tulee venäjänkielisestä sanasta ”kutojat”. Viisikerroksinen punatiilirakennus sijaitsee Obvodnyi-kanavan varrella. Sen edessä on näyttävä muutaman metrin korkuinen logo, ja siksi se on huomattavasti helpompi havaita kuin Etaži tai Golitsin. Tkatši avautui vuonna 2010, jolloin sen ensimmäinen ja viides kerros remontoitiin ja otettiin käyttöön. Myöhemmin myös muita kerroksia on remontoitu.

Tkatšin sisällä avautuu laaja kirjo vaateliikkeitä. Kierroksen voi aloittaa ensimmäisestä kerroksesta, mistä löytyy monenlaista designvaatteita tarjoilevaa putiikkia. Yksi mielenkiintoisimmista on vintageliike OFF, jossa retrohenkisesti pukeutunut myyjä osaa myös muutaman sanan suomea!

Tkatšissa pidetään usein erilaisia tavaranvaihtotapahtumia ja kirpputoreja.

Liikkeestä löytyy muun muassa hyvä valikoima vintagemekkoja, minkä lisäksi esimerkiksi perinteisestä venäläisestä karvahatusta haaveilevat saattavat onnen suosiessa löytää niistä onnistuneita variaatioita.

Lisäksi kannattaa vierailla ensimmäiseen kerrokseen viime kesäkuussa avatussa GATE31-outletmyymälässä, jossa on ympäri vuoden 30-70 prosentin alennukset designvaatteista.

Tkatšin näyttävin tila on sen viidennestä kerroksesta löytyvä noin 2000 neliömetrin luova tila, missä järjestetään muun muassa festivaaleja, luentoja, näyttelyitä ja muotinäytöksiä. Vierailun arvoisia ovat erityisesti tavaranvaihto- ja kirpputorit, joita ei muuten ole Pietarin keskusta-alueelta kovin helppo löytää. Lisäksi tilassa järjestetään silloin tällöin esimerkiksi jazz-iltamia.

Luova keskus Tkatši perustettiin entisen tekstiilitehtaan tiloihin.

Shoppailun alkaessa väsyttää voi suunnata myös Tkatšin omaan ravintolaan, joka tarjoilee sekoituksen eurooppalaista, venäläistä ja aasialaista ruokaa. Paikka suosii kasvissyöjiä, ja kasvisruokamenu on varsin monipuolinen.

Välillä ravintolan tiloissa järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja luentoja. Kannattaa tarkistaa Tkatšin verkkosivuilta, mitä seuraavaksi on tulossa!

Yhteystiedot: Obvodnyi-kanava 60, www.tkachi.com

Jaa artikkeli