Venäjän Aika 1/2019

Miss Suomi Alina Voronkova: Tausta kääntyi voimavaraksi

Venäläistaustainen Alina Voronkova haaveili kauneuskilpailuista pikkutytöstä lähtien. Nyt missikiireet vievät suurimman osan nuoren naisen ajasta.

Alina Voronkova ottaa kaiken irti kiireisestä missivuodesta, mutta hänellä on myös jatko-opiskelupaikka Helsingin yliopistossa.

Vaikka suomalaisia on toisinaan syytetty russofobisiksi, niin mitä siitä on ajateltava, että Miss Suomeksi on valittu venäläistaustainen kaunotar?

Tosin valinta ei kaikkialla Suomessa herättänyt pelkkää ihastusta.

– Sosiaalisessa mediassa on näkynyt aika ikäviä kommentteja minun taustastani. Olen yrittänyt olla ja elää niin, että en antaisi niiden kauheasti häiritä yöuniani, kertoo Miss Suomi 2018 Alina Voronkova.

Tulevan Miss Suomen perhe saapui Suomeen 1990-luvun alussa. Isä Dmitri on kotoisin Moskovasta ja äiti Svetlana on sukujuuriltaan inkeriläinen.

Alina Voronkova on syntynyt Suomessa, mutta puhuu hyvää venäjää. Vanhemmat ovat koulutukseltaan puualan insinöörejä. He pyörittävät Pertunmaalla Etelä-Savossa omaa pesulaansa. Siellä Alinakin on autellut ennen siirtymistään lukioon Lahteen.

– Tunnen itseni suomalaiseksi, mihin on vaikuttanut sekä saamani kasvatus että kasvuympäristöni kokonaisuudessaan. Minulla ei ole montakaan venäläistä ystävää, mutta en minä taustaani häpeä, Voronkova sanoo.

Lapsuuden Venäjän reissut yhtä juhlaa

Kotona Alina Voronkova kuuli pääasiassa venäjää, koska se oli perheen kotikieli. Kuitenkin ensimmäisen sanansa pikku Alina oli sanonut suomeksi.

– Kun rupesin lukiossa lukemaan venäjää, huomasin, että en oikein osaakaan kirjoittaa sitä. Lukeminenkin oli hidasta. Olin oppinut venäjää kotona ”luonnonmenetelmällä”, joten kirjoitettu kieli oli jäänyt vieraaksi.

Lapsena Voronkova kävi perheensä kanssa usein Venäjällä, mutta nyt matkat itänaapuriin ovat harventuneet.

– Muistan, että ne matkat olivat yhtä juhlaa. Baabushka laittoi pöydän koreaksi ja minua vietiin moneen kiinnostavaan paikkaan. Lahjoja tuli ja kaikki pitivät hyvänä.

Käydessään etelä-savolaisella pikkupaikkakunnalla koulua Voronkova joutui toisinaan koulutoveriensa ”erityishuomion” kohteeksi. Hän sai selittämästä päästyäänkin selitellä outoa sukunimeään. Kun hän teki äidinkielen tunnilla jonkun virheen, ryhtyi opettaja aprikoimaan, että olisiko tähän virheeseen vaikuttanut se venäjän kieli… Ja ryssittelyn kanssakin tuleva missi joutui tekemään tuttavuutta.

– Se ärrällä alkava sana oli silloin melkein toinen nimeni…

Kaikki muuttui, kun Voronkova muutti Lahteen ja meni lukioon.

– Koulukaverini olivat yhtäkkiä kauhean kiinnostuneita venäläisyydestäni. Kun puhuin puhelimessa äitini kanssa, he kuuntelivat kiinnostuneina, vaikka eivät ymmärtäneet sanaakaan. He pyysivät minua jatkamaan, vaikka halusin jo lopettaa, koska venäjän kieli oli heistä jotenkin niin hienoa.

Lahdessa ilmapiiri oli kansainvälisempi ja suvaitsevampi kuin maaseudun pikkupaikkakunnalla. Alakoulussa ja yläasteella Voronkova sai kuulla kommentteja ”venäläisyydestä”, kun hän halusi pukeutua värikkäästi, mutta Lahdessa tällaiset puheet loppuivat. Lukiossa Voronkova alkoi jopa tietyllä tavalla olla ylpeä venäläisyydestään.

Lukiossa Voronkova alkoi jopa tietyllä tavalla olla ylpeä venäläisyydestään.

Misseys oli suuri haave

Jo pikkutytöstä lähtien Alina Voronkova haaveili kauneuskilpailuista. Ensikosketuksen missimaailmaan hän sai vuonna 2015, kun hänet valittiin Mikkelin neidoksi. Se toi nuorelle naiselle töitä ja jonkin verran julkisuuttakin.

Seuraava etappi olivat pitsimissikisat Raumalla. Siellä hän ylsi perintöprinsessaksi. Vuonna 2017 Voronkova valittiin miss MP:ksi (MP = moottoripyörä). Vaikka misseys tiesi töitä, halusi nuori nainen silti huolehtia myös tulevaisuudestaan ja hankkia itselleen kunnon koulutuksen. Yhtenä vaihtoehtona hän mietti Teatterikorkeakoulua, koska oli pienestä pitäen harrastanut teatteria. Hän arveli, että näyttelijäkoulutus olisi omiaan myös parantamaan itsetuntoa.

– Enhän minä sinne päässyt. En oikein jaksanut valmistautua täysillä.

Voronkovalle aukenivat Itä-Suomen yliopiston ovet. Hän ryhtyi opiskelemaan filosofisessa tiedekunnassa – yllätys, yllätys – venäjän kieltä ja kulttuuria. Aineyhdistelmään valikoituivat myös mediatutkimus ja matkailu. Kandidaattityössään hän vertaili Valion mainoksia Suomessa ja Venäjällä.

Nyt Voronkovalla on opiskelupaikka Helsingin yliopistossa, jossa hän voisi jatkaa kandidaatista maisteriksi. Misseys on kuitenkin tuonut elämään niin paljon hektisyyttä, että tässä vaiheessa opintojen jatkaminen ei ole mahdollista. Myöhemmin sitten…

Missimatkalle Moskovaan

Kun Alina Voronkova kruunattiin Miss Suomeksi, saivat tv-katsojat nähdä hänen villin tuuletuksensa. Vastakohta hillittyihin takavuosien misseihin oli kaikkien nähtävissä. Oliko tuuletus venäläisen temperamentin tuomaa vai onko missien käytös muuten vain muuttunut rennommaksi, sitä voi jokainen arvuutella. Eivät juontajatkaan tosin enää teititelleet missiä, kuten joskus ennen vanhaan.

Tuskin olivat missifanfaarit tauonneet, kun Voronkovaa jo vietiin. Sateli haastattelupyyntöjä medialta, kutsuttiin juontokeikoille… Nykyään Miss Suomen päivät ovat välillä niin täynnä, että hän ei Helsingin Töölössä sijaitsevassa asunnossaan ehdi käydä kuin nukkumassa.

Kaikkein erikoisin reissu oli käynti Moskovassa. Sen järjestelyissä Suomen Moskovan- suurlähetystö oli suurena apuna. Venäläinen media haastatteli ahkerasti suomalaismissiä ja kyseli kaikenlaista siitä, millaista on elää venäläisenä Suomessa.

Moskovan matkan ehkä näkyvin osa oli vierailu suositussa Comedy Clubissa, joka saa säännöllisesti hyvät katsojaluvut televisiossa.

– Ajattelin ensin, että kuinka minä pärjään nopeasti puhuvien ja erikoista kieltä käyttävien juontajien kanssa, mutta hyvin se meni. Itselleni tuli tunne, että olin ohjelmassa vapautunut kuin kala vedessä.
Venäläisen median haastattelutyyli tosin oudoksutti Voronkovaa. Kysymyksiä sateli kiivaaseen tahtiin ja aiheesta toiseen loikittiin nopeasti. Välillä tuntui siltä, että juontaja ei edes kuunnellut, mitä haastateltavalla oli sanottavaa.

Poseeraus on missin työtä, ja Alina hallitsee ammattinsa suvereenisti.

Isä katsoo Moskovan, Alina Suomen tv:tä

Alina Voronkova haluaisi kernaasti itsekin juontaa tv-ohjelmia. Hän on ensimmäiset askeleensa tv-työssä jo ottanut, mutta lisä ei olisi pahitteeksi.

Voronkovan kotona katsotaan lähes yksinomaan Venäjän televisiota.

– Isä on oikea uutisfriikki. Hän seuraa Venäjän televisiosta uutisia monelta kanavalta ja haluaa tietää kaiken, mitä maassa tapahtuu. Minä taas seuraan melkein pelkästään Suomen televisiota.

Voronkovasta on turha yrittää pusertaa poliittisia kannanottoja. Kun häneltä kysyy mielipidettä Venäjän politiikasta, pitää hän kielensä diplomaattisesti keskellä suuta vastatessaan:

– En ole seurannut sikäläistä politiikkaa niin tarkasti, että haluaisin ottaa kantaa.

Vaikka Suomessa entiset missit ja mallit ovat päätyneet jopa kansanedustajiksi, eivät puolueet ole kuulemma ainakaan vielä lähestyneet. Jos lähestyisivät, saisivat ne ainakin tässä vaiheessa kyselyihinsä kohteliaan kieltäytymisen.

Missikiireet vievät Voronkovan ajan tällä hetkellä niin tykkänään, että harrastuksille ei jää paljon aikaa. Kuntosalilla hän pyrkii käymään sentään viidesti viikossa.

– Viikolla eletään kurinalaisesti. Sitten viikonloppuisin saa mennä rennommalla ruokavaliolla.
Monta vuotta jatkunut teatteriharrastus on ainakin toistaiseksi pois kuvioista.

– Mieluummin esittäisin julkisuudessa itseäni sellaisena kuin olen kuin että näyttelisin jotain roolia.

Entä Helsingin yöelämä.

– Ei pahemmin. Mutta joskus kavereitteni kanssa voimme käydä tanssimassa.

– Minä olen aika villi tanssija, kun sille päälle satun…

Teksti Esa Tuominen
Kuvat Timo Porthan

Jaa artikkeli