Venäjän Aika 1/2021

Ravintola Katjuša avasi ovensa viime syksynä

Lahden ydinkeskustassa, kauppatorin varrella sijaitseva venäläinen ravintola Katjuša avattiin haastavaan aikaan, syyskuussa 2020. Vastaanotto on kuitenkin ollut lämmin ja innostunut.

Henkilökunnan asusteet on teetetty kalusteiden tapaan Venäjällä. Kuvassa snapsilaseja täyttää tarjoilija Vera Vesaja.

Ravintola Katjušaa on rakennettu omistajiensa innostuksesta venäläiseen ravintolakulttuuriin. Pääomistaja Kari Ala-Röyskö on matkannut usein Venäjällä ja tykästynyt venäläisten ravintoloiden ilmapiiriin ja ruokaan.

– Siellä on kuulemma hyvä tunnelma ja meininki, illan päätteeksi pistetään helposti tanssiksi. Samaa olen todistanut itse venäläisiä asiakkaita palvellessani lappilaisissa ravintoloissa pohjoisessa, ravintolapäällikkö Katja Hildén kertoo.

Katjušan ravintolasalin kalusteet on tehty mittatilaustyönä Moskovassa ja ovat massiivista puuta. Heinäseipäät ovat taasen Heinävedeltä. Venäläisyys näkyy myös henkilökunnan asusteissa, jotka nekin ovat saapuneet Venäjältä.

– Ruokalistallamme emme kuitenkaan mene ihan niihin kaikkein perinteisimpiin ruokiin, jonnekin Tsaarin aikakaudelle, vaan avaamme ”ikkunoita” sikäläiseen ruokaan ja kulttuuriin. Pohdimme myös, miten voimme yhdistää suomalaisia ja venäläisiä ruokamaailmoita, onhan meidän ruokakulttuureissamme paljon yhteistä historiaa, Hildén kuvailee.

Ruokalistassa pyritäänkin suomalaiseen ja venäläiseen näkemykseen, ja Hildénin mukaan keittiössä onkin molemmat kulttuurit edustettuina.

– Suuressa maassa on myös värikäs ruokakulttuuri. Meillä on keittiössä venäläisiä kokkeja, ja heilläkin saattaa olla erilainen mielipiteensä siitä, miten jotakin venäläistä ruokaa kuuluu valmistaa, hän naurahtaa.

Pietarin lohta, hapankermassa haudutettua lohta, suolakurkkua ja sulatettua juustoa sekä grillattuja kasviksia ja keitettyä perunaa.

Jokaisessa kodissa on tehty ruokaa omalla tavalla, sen mukaan minkälaisia reseptejä ja raaka-aineita on ollut käytettävissä.

Ravintolan pirskahtava nimi, Katjuša, tarkoittaa Hildénin mukaan iloista ja elämää rakastavaa naista. Katjuša onkin otettu hyvin vastaan Lahdessa ja uusi tulokas on toivotettu tervetulleeksi, vaikka korona rajoittaakin esimerkiksi ryhmien vierailuja.

– Heti ensimmäinen asiakkaamme sanoi, että täällä ”musiikki ja kaikki on niin ihanaa”, Hildén muistaa.

– Monen asiakkaan mielestä olemme tavoittaneet jotakin samaa kuin ravintoloissa Pietarissa ja Moskovassa. Lahdessa asuu paljon venäläisiä, ja avajaisten jälkeen heitä kävi meillä todella paljon.

Aikaan nähden toiminta on lähtenyt hyvin liikkeelle. Sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat toivoneet pääsevänsä pian syömään Katjušaan.

Tuttuja makuja, tuhteja annoksia

Katjušan lounaslistalla suomalais-venäläinen sekoitus näkyy selkeimmin, kun á la carte on selkeästi venäläinen.

Lounaspöydässä on tarjolla tuttuja suomalaisia makuja, esimerkiksi haastatteluviikon aikana lämpimänä ruokana tarjottiin muun muassa mausteista naudan ulkofileetä, savulohipastaa, porsaan potkaa ja haudutettua kaalia tai valkosipulissa haudutettua turskaa. Pöydässä on myös keitto- ja salaattilounas sekä kasvisvaihtoehtoja.

Hildénin mukaan ravintolassa järjestään myös teemapäiviä, joiden aikana tarjotaan aiheeseen sopivaa ruokaa. Hyvänä esimerkkinä jokin aika sitten koettu Lappi-päivä.

– Sydämemme on maukkaassa ja sielukkaassa ruoassa, ja Katjušassa haluamme tuoda esiin venäläisen kulttuurin iloja, positiivisia asioita ja ehdottomasti leikimme hieman ruoalla. Jotkin asiat ovat tulleet jäädäkseen. Meiltä saa myös ympäri vuoden esimerkiksi blinejä, täytteet voivat sen sijaan vaihtua.

Ravintolan á la carte -lista on houkutteleva, valinnanvaraa on vaikeuteen saakka.

Perinteisen alkuruoan zakuskan voi rakentaa itse eri vaihtoehdoista tai tilata zakuska-lautasen. Zakuskan pienistä herkuista riittää isompaankin nälkään. Katjušan lajitelmassa pöytään kannetaan suolakurkkuja ja smetanaa, perinteistä kananmunasalaattia, silliä talviturkin alla, kilohailia voipaperissa, rapeita kanansiipiä, olivje-lihasalaattia ylikypsästä porsaanfileestä sekä valkosipulileipää ja adzikakastiketta. Kyytipojaksi tarjotaan venäläistä vodkaa, Za Zdorovje.

Maistoimme listalta Katjušan lohilautasen, jossa lohipastramia, lämminsavulohta, lohenmätimoussea, kylmäsavustettua lohta, marinoitua punakaalia, sipulia ja kananmunaa. Tuhti ja herkullinen annos, joka riittää mainiosti jo sellaisenaan pienempään nälkään.

Kalaruokien ystäviä kun olemme, pääruoaksi valitsimme Pietarin lohta, Tsaarin savulohisalaattia sekä siikaa ja kaviaaria. Pietarin hapankermassa haudutettu lohi, suolakurkut ja sulatettu juusto olivat mainio kokonaisuus, yhdessä grillattujen kasvisten ja keitettyjen perunoiden kanssa. Annos tarjottiin puualusen päälle nostetussa vuoassa. Tsaarin salaatti oli todella kookas ja värikäs annos: savujuustoa, granaattiomenaa, lämminsavulohta, kananmunaa sekä kasviksia ja salaattia.

Jälkiruokatähti Katjuša, talon oma nimikkoleivos ja rommilla maustettua kirsikkahilloa.

Kolmas pääruoka, siikaa ja kaviaaria, oli kaunis annos, voissa rapeapintaiseksi paistettua siikaa ja perunasosetta, punajuurikaviaaria sekä mätikastiketta.

Jälkiruoaksi tarjottiin Katjuša, talon oma nimikkoleivos, jonka päällä oli pensasmustikoita. Maistoimme myös perinteistä pavlovaa, jossa marengin seurana oli mascarponejuustoa sekä sesongin mehustettuja marjoja.

Teksti Kari Martiala ja Helena Lylyharju Kuvat Kari Martiala

Jaa artikkeli