Venäjän Aika 1/2023

Keskiluokka kärsii sanktioista eniten

Venäjän hyökättyä Ukrainaan monia tuotteita hamstrattiin Venäjällä ja niiden hinnat nousivat. Etenkin maalis-huhtikuussa inflaatio oli korkea. Sittemmin hinnat jopa laskivat, minkä vuoksi koko vuoden hintojen nousu jäi odotettua maltillisemmaksi.

Sanktiot ovat purreet eniten väkiluvultaan vähäiseen venäläiseen keskiluokkaan. Kuva talvisesta Moskovasta yhdeltä kaupungin vanhimmista alueista Kitai Gorodista.

Ruuan hinta osin jopa laski viime vuonna Venäjällä, ilmenee uusimmista tilastoista. Eniten kasvoivat ulkomaanmatkojen hinnat.

Yllättävää, mutta viime vuonna monien kasvisten ja vihannesten hinnat laskivat Venäjällä.

Kokonaisinflaatio jäi hieman alle 12 prosentin, kertoo Rosstat.

Kaalin hinta painui viime vuonna alle puoleen aiemmasta, jo edullisesta hinnasta. Perunakaan ei ole ollut kallista ennestäänkään, mutta senkin hinta tipahti liki kolmanneksen.

Sokerin hinta putosi noin neljänneksen ja porkkanan vajaan viidenneksen. Eniten viime vuonna hinta nousi ulkomaanmatkoissa, jodissa ja hygieniatarvikkeissa.

Matkan hinta Egyptiin yli kaksi- ja puolikertaistui, Turkkiinkin yli tuplaantui. Euroopan unioniin ei enää lentoja olekaan.

Sodan alettua kovaa nousua oli esimerkiksi saippuassa, shampoossa ja tyynyissä, kertovat venäläislehdet. Sittemmin nousu tasaantui.

Maito ja maitotuotteet nousivat noin 15 prosenttia viime vuonna. Margariini on edullista, mutta sen hinta nousi liki 40 prosenttia. Esimerkiksi juuri margariinin kohdalla kuljetussysteemien uusiksi meneminen ja pakkausmateriaalien pula nostivat hintaa.

Tilastojen mukaan asuminen pääkaupungissa Moskovassa on nyt edullisempaa kuin vuonna 2021. Vuokra-asuntoja on enemmän tarjolla ja vuokra on tippunut vuodessa. Tämä koskee sekä yksiöitä että kaksioita. Hinta laski kaikkialla Moskovassa, myös keskustassa.

Kaksioiden vuokra putosi joulukuusta 2021 joulukuuhun 2022 jopa liki 10 prosenttia. Vuokrien ennustetaan laskevan edelleen alkuvuodesta 2023, mutta kääntyvän sitten nousuun.

Venäläislehtien mukaan vuokranantajat ovat nyt myös joustavampia ja sallivat helpommin esimerkiksi lemmikkejä vuokra-asuntoihin.

Aiemmin lapsiperheet eivät ole olleet suosittuja moskovalaisilla asuntomarkkinoilla, nyt heillekin vuokrataan helpommin koti.

Tarjonnan lisääntyessä vuokralaisten vaatimustaso on noussut.

Asunnolta odotetaan tällä hetkellä parempaa kuntoa ja varustetasoa. Sen halutaan myös olevan hyvien liikenneyhteyksien varrella.

Kasvikset ovat Venäjällä edullisia ja niiden hinta on jopa laskenut viime vuonna.

Sanktiot eivät ole vaikuttaneet maaseudun väkeen

Venäjä on luokkayhteiskunta, jossa noin prosentti väestöstä omistaa suurimman osan varallisuudesta. Suurin osa venäläisistä ei ole koskaan käynyt ulkomailla. Maaseudulla ja pikkukaupungeissa on aina ollut köyhää, sanktiot ja niiden vaikutus talouteen ei ole juurikaan muuttanut mitään.

Päin vastoin, viime vuonna kesän kynnyksellä alimpia tuloluokkia ja eläkkeitä korotettiin noin kymmenisen prosenttia. Väkimäärältään suuri rahvas ostettiin tyytyväiseksi. He eivät ole niitä, jotka matkustivat aiemmin Euroopassa. He eivät ole niitä, jotka käyttävät sosiaalista mediaa tai lukevat ulkomaisia lehtiä.

He seuraavat maan valtiollista mediaa, jossa länsi on Venäjää kiusaava peikko.

Viime vuosikymmeninä matkustamaan tottui suurkaupunkien keskiluokka ja maan taloudellinen eliitti. Lukumäärältään pieni keskiluokka piti eurooppalaisesta elämäntavasta ja odotti ulkomaanmatkoja. Ne olivat heille raikas tuulahdus johonkin, jota he halusivat ja jonka ajattelivat olevan joskus mahdollista kotimaassaankin.

Keskiluokka työskenteli palvelualalla, kävi ravintoloissa, joi viiniä ja söi hyvää ruokaa. Viime vuonna ensin loppui työ, mutta palkka pysyi vielä. Venäjä määräsi, että maasta poistuvien länsiyritysten pitää maksaa henkilöstölleen palkkaa – muuten paikallinen johto on pulassa.

Länsimerkit vähenivät, mutta vaikkapa Coca Colaa sai kyllä. Aina joku toi sitä muualta kuin lännestä. Se oli kalliimpaa, mutta sitä sai. Jos amerikkalaisiin vemputtimiin tuli vikaa, niitä alkoi viime vuonna olla vaikeaa korjata, ohjelmistot eivät oikein päivittynet, eikä uusia saanut.

Arki vaikeutui, mutta mikään tästä ei oikeastaan koskettanut suurta rahvasta. He olivat käyneet ennestäänkin stolovajassa, eikä siellä noussut perunan, kaalin tai porkkanan hinta. Euroopan matka oli ollut jo ennestään suurelle rahvaalle liki saavuttamaton unelma.

Eliitillä on yksityiskoneet ja monia kansalaisuuksia

Keskiluokka voi yhä matkustaa vaikkapa Turkkiin ja Egyptiin, joskin se on paljon kalliimpaa.

Kapealla eliitillä on omat yksityiskoneet ja monia kansalaisuuksia. He voivat kaivaa eri maiden rajoilla eri passin. Eliitillä on rahaa ja aikaa. Viime aikoina esimerkiksi vauvaturismi Argentiinaan on kasvanut. Venäläisellä passilla voi olla kolme kuukautta puolesta vuodesta Argentiinassa.

Paikan päällä voi helposti hakea pidempää oleskelulupaa maahan. Venäläismedian mukaan Argentiinassa syntyneen lapsen vanhemmat voivat hakea noin parin vuoden sisällä maan kansalaisuutta. Argentiinan passilla pääsee ilman viisumia reippaasti yli 150 maahan, vaikkapa Britanniaan, Japaniin ja Euroopan unionin maihin.

Palvelualoilla työskennelleellä keskiluokalla alkaa nyt hiljalleen päättyä töiden lisäksi työsuhteet eli palkanmaksu. Kaikki eivät voi työllistyä Vkusna ja totshkan eli entisen McDonald’sin tapaisiin yrityksiin, joissa länsimerkkien toiminta jatkuu uudessa muodossa.

Suuri rahvas on hiljennetty ruhtinaallisilla inflaatiokorotuksilla ja valtiomedian propagandalla.

Kapea keskiluokka uskaltautui vielä muutama vuosi sitten mielenilmauksiin.

Kun riittävän montaa kaveria pamputettiin ja vangittiin, protestihalu kuivui kummasti kasaan.

Teksti ja Kuvat Sini Ihanainen-alanko

Jaa artikkeli