Suunnilleen Sveitsin kokoinen Leningradin alue levittäytyy Laatokan molemmille puolille, perhosen muotoisena Viron ja Suomen rajoilta aina Äänisen rannalle. Pietarin ulkopuolella alueella asuu noin 1,7 miljoonaa venäläistä.
Matkailuviranomaiset laskevat ”oblastissa” olevan noin viisituhatta nähtävyyttä, muistomerkkiä tai vierailukohdetta. Matkailun kehitystä Venäjän maakunnissa vauhdittaa suurkaupunkien ruuhkautuminen. Pietariin odotetaan tänä vuonna 15 miljoonaa matkailijaa. Leningradin alueella taas kävi viime vuonna kolme miljoonaa turistia, heistäkin vain joka kolmas oli ulkomaalainen. Tänä vuonna tavoite on viisi miljoonaa matkailijaa.
Käytännössä helpoin tapa päästä Pietarin ulkopuolisiin kohteisiin on ottaa ne osaksi räätälöityä ryhmämatkaa eli ostaa matkan suunnittelu suomalaiselta matkanjärjestäjältä. Matkatoimiston kautta järjestyvät myös suomenkieliset ammattioppaat. Maakuntakohteissa palveluja on vaikea saada muulla kuin venäjän kielellä.
Yhdenkin yön majoituksella näkee monta kohdetta, jos käytössä on turistibussi ja majapaikalla keskeinen sijainti. Viitisenkymmentä kilometriä Pietarin keskustasta etelään sijaitsevasta Hatsinasta tavoittaa monta kohdetta.
Omatoimisesti Hatsinaan pääsee Pietarista julkisen liikenteen busseilla (numerot 100 ja 431), ja kesäviikonloppuina myös turistikierroksille. Päiväkierroksen hinta on noin 20 euroa. Leningradin alueen matkailuviranomaiset aikovat avata oman infopisteensä Pietariin tämän vuoden aikana.
Hatsinassa pärjää ilman autoa
Neuvostoaikana Hatsinan kaupunki oli matkailijoilta kokonaan suljettu siellä edelleen toimivan ydintekniikan tutkimuslaitoksen takia. Myös Pietarin lounaispuolella olevat sotilaslentokentät ovat lähellä Hatsinaa. Nykyisin ainakin koululaisryhmät pääsevät hiukkaskiihdytintä katsomaan.
Neuvostoaikana Hatsinan kaupunki oli matkailijoilta kokonaan suljettu.
Hatsinaa pidetään venäläisen ilmailun kehtona. Lentokonemoottoreille omistetussa museossa on näytillä 15 täysikokoista mallia sotien jälkeisten koneiden voimanlähteistä ja suuri määrä pienoismalleja.
Hatsina, tai Gatschina niin kuin venäläiset nimen kirjoittavat, on viehättävä pikkukaupunki, jossa itsessäänkin on paljon nähtävää. Keskustassa on kaikki pikkukaupungin palvelut, esimerkiksi ravintoloita yllättävänkin hyvä kirjo. Hotelli Hatsinassa majoittuminenkin onnistuu keskustassa, mistä on kävelymatka palatsi- ja museoalueelle.
Hatsinan palatsi oli Romanovien suvun suurin palatsi. Se toimii nyt museona. Samalla palatsi- ja puistoalueella sijaitsee myös Venäjän ainoa 1700-luvun lopulta säilynyt rakennus, jonka seinärakenteet ovat juntattua maata. Priory-palatsi ja sitä ympäröivä puisto olivat vapaa-ajan kohde jo Aleksanteri III:n aikana.
Hatsinasta parikymmentä kilometriä länteen Tillitsan kylässä on Elisavetino-kartano, jossa toimii myös pieni hotelli. Majoituskäytössä on vain tusina huonetta, mutta ne ovat sitäkin loistokkaampia. Palatsi on jälleenrakennettu raunioista yksityisellä rahalla.
Marjinon kartanossa voi ottaa ratsastustunteja
Isommankin ryhmän majoitukseen sopii Hatsinasta parikymmentä kilometriä itään sijaitsevassa Marjinon kartanossa toimiva hotelli. Stroganovien kreivisuvun ja Golitsynien ruhtinassuvun kartanokokonaisuus on jälleen yksityisomistuksessa. Valtio on luovuttanut historiallisia kartanoita yksityisille edullisesti sillä ehdolla, että niitä kunnostetaan.
Museokartanon mailla pidetään monenlaisia kotieläimiä strutseista alkaen. Matkailijat voivat ottaa ratsastustunteja tai osallistua alueen asukkaita viikonloppuisin houkuttaviin koko perheen tapahtumiin ja näytöksiin. Myös nykyisen omistajattaren historiallinen rekikokoelma on vapaasti tutustuttavissa.
Paikalliset vuokraavat kartanoita hää- ja perhejuhliin, mutta ne sopivat myös kokouskäyttöön.
Hatsinasta lounaaseen jatkuvan valtatien varrella kiinnostava kartanomuseo on Possatassa eli Roždestvenossa sijaitseva puinen aateliskartano, jossa kirjailija Vladimir Nabokov vietti lapsuutensa. Nabokov teki kirjallisen tuotantonsa vasta Yhdysvalloissa, mutta käsitteli teoksissaan myös lapsuusmaisemiaan. Päänäyttelyssä on esillä ajan esineistöä ja Nabokovin perhoskokoelma. Sota-aikana kartanossa oli saksalaisen keskitysleirin päämaja. Myös tämä kartano on jälleenrakennettu, sillä se tuhoutui tulipalossa 1995.
Toinen Hatsinan alueella lapsuutensa viettänyt kirjailija on Alexandr Puskin. Hänelle on omistettu muutama vierailukohde, joista Pushkinin lapsenhoitajan hirsimökki Koprinan kylässä esittelee tavallisten venäläisten elämää 1700-luvun lopun maaseudulla.