Venäjän Aika 3/2021

KVP kokoaa Kouvolan venäläiset futaajat

Puulaakijalkapallo on liikuntamuoto, jonka parissa Suomessa asuvat venäläistaustaiset jalkapallon harrastajat usein kokoontuvat. Venäjältä Kouvolaan muuttaneilla on lajia varten oma seurakin eli Kouvolan venäläiset pojat (KVP).

Monikulttuurisuutta viheriöllä. KVP vastaan Kouvolan Lakut.

Kouvolan Sarkolan tekonurmikentällä pelattiin puulaakipalloa koko kesän ajan. Kouvolan Erotuomarikerhon järjestämään ”Kouvolan harrastefutis 2021”-turnaukseen osallistui tänä vuonna 16 joukkuetta, ja joukossa oli myös KVP.

Turnaus on juuri päättynyt. Voittajajoukkue Unskan ja hopealle sijoittuneen KVP:n pelaajat kokoontuivat ottelun jälkeen sopuisasti yhteiskuvaan. Finaali päättyi 2-0. Myös osalla Unskan pelaajista on ulkomaalaistausta

Turnauksessa pelataan seitsemänmiehisin joukkuein (6 kenttäpelaajaa ja maalivahti) ja osallistua voivat vain pelaajat, jotka eivät samanaikaisesti pelaa jalkapalloa neljännessä divisioonassa tai sitä korkeammalla sarjatasolla.

Peliaika on 2 x 20 minuuttia, mikä on amatööreille varsinkin hellesäässä jo haastava urakka. Toki pelin aikana saa käyttää myös vaihtopelaajia.

Esikuvana legendaarinen Buffon

Sergei Ponomarev on kotoisin Lahdenpohjan kaupungista, joka sijaitsee Karjalan tasavallassa, Laatokan rannalla. Ennen talvisotaa Lahdenpohjan kauppala oli osa Suomea.

Sergei muutti Suomeen 21 vuotta sitten lähes kielitaidottomana ja pohjana oli vain lyhyt suomen kielenkurssi. Nykyään miehen suomen kielen taito lähentelee erinomaista.

Jalkapalloharrastus on alusta lähtien ollut osa Sergein elämää Suomessa.

– Perustimme Kouvolan venäläiset pojat eli KVP:n 11 vuotta sitten ja kesäturnauksen ohella harjoittelemme pari kertaa viikossa myös talvisin paikallisessa urheiluhallissa, Sergei kertoo.

Sergei on seuran maalivahti, ja pelipaidan selässä lukee haasteellisesti ”Buffon” kuuluisan italialaisen maalivahtilegendan Gianluigi Buffonin mukaan.

Ulkomaalaisjoukkue Kouvolan Lakujen sponsorina on luonnollisesti maineikas lakritsitehdas Kouvolan Lakritsi.

Kokoonpanossa jatkuvia muutoksia

Vuosien saatossa KVP:n kokoonpanoon on Sergein laskujen mukaan ehtinyt kuulua noin 40 pelaajaa. Miehistö on uudistunut jatkuvasti, koska
osa pelaajista on vaihtanut paikkakuntaa, osalla taas perhesuhteet ovat muuttuneet ja niin edelleen.

KVP:n nykyinen kapteeni on Petroskoista kotoisin oleva Georgi Malikin, joka on asunut Suomessa 15 vuotta. Niin ikään 15 vuotta on Kouvolassa viihtynyt myös Saratovista muuttanut Ilja Tyugulev.

Sergei Onishko on kotoisin Pietarista ja muutti Suomeen 1990-luvun alussa.

Ulkomaalaisjoukkue Kouvolan Lakujen sponsorina on luonnollisesti maineikas lakritsitehdas Kouvolan Lakritsi.

Joukkueen taustahahmona vaikuttaa 75-vuotias Valeri Hämäläinen. Pietarista vuonna 2010 muuttanut Valeri on entinen sarjapelaaja, joka pelasi vielä muutama vuosi sitten KVP:n ykkösmiehistössä. Georgi, Ilja, Sergei ja Valeri kehuvat kotikaupunkiaan Kouvolaa paikkakuntana.

– Turvallisuus, luonnon läheisyys, erinomaiset liikuntapaikat sekä hyvät koulut ja opiskelupaikat. Siinäpä eräitä Kouvolan vahvuuksia, miehet summaavat.

Korona vähentänyt rajanylityksiä

Aikataulullisesti keskellä kesää palattava futisturnaus on haasteellinen jo lomienkin takia. Moni venäläistaustainen matkustaa myös kesäisin Venäjälle sukuloimaan. Nykyisen koronaepidemian aikana matkustaminen naapurimaahan on tosin ainakin väliaikaisesti vähentynyt.

Vaikka Sergei Ponomarev on asunut Suomessa jo kaksi vuosikymmentä, matkustaa hän edelleen aktiivisesti rajan taakse tapaamaan äitiään, veljeään ja ystäviä. Kouvolassa hänen perheeseensä kuuluvat vaimo ja tytär.

– Kouvola on Venäjältä muuttaneille logistisesti erinomainen paikkakunta, koska matkustaminen entiseen kotimaahan on vaivatonta.

Henkilökohtaisena toiveenani olisi, että suunniteltu Parikkalan rajaasema aukeaisi mahdollisimman pian myös henkilöliikenteelle. Tällöin matka Lahdenpohjaan ja Sortavalan suuntaan lyhenisi oleellisesti, Sergei muistuttaa.

Valeri Hämäläinen on KVP:n reserviin siirtynyt pelaaja ja nykyinen taustavaikuttaja.

Loukkaantumiset vaivaavat

KVP:n joukkue on Sergein mielestä nyt kaikkien aikojen kovimmassa iskussa, mutta ongelmiakin on.

– Avainpelaajistamme osa on loukkaantunut, joten saamme juuri ja juuri porukan kasaan, ja joissakin otteluissa ei vaihtomiehiä ole ollut lainkaan. Varsinkin hellesäällä vaihtomiesten puute on iso miinus, jos joukkue haluaa menestyä, Sergei analysoi.

KVP:n pelaajat ovat siis pääosin venäläistaustaisia, mutta tänä kesänä joukkueessa pelasi myös yksi henkilö Valko-Venäjältä ja yksi Ukrainasta. Ukrainalainen Artjom Stoinov oli kesäkouvolalainen, joka ahersi päivät paikallisella mansikkafarmilla, mutta ehti vielä iltaisin kentälle.

Sergei on huolissaan seuran tilanteesta lähivuosina.

– Pula hyvistä futaajista on jatkuvasti akuutti, ja tarvitsisimme joka vuosi pari uutta nuorta pelaajaa, jotta seuran toiminta voisi jatkua.

Entä onko KVP:llä muuta toimintaa kuin jalkapalloharrastus?

Keskikesän hellesäässä pelatut ottelut vaativat amatööripelaajilta kovaa kuntoa. KVP:n vastustajana Poolboys.

Sergein mukaan seurassa harrastetaan muun muassa rantalentopalloa. Järjestetään myös erilaisia illanviettoja, kuten kesäkauden avaus ja kauden päättäjäiset. Näihin tilaisuuksiin osallistuu pelaajien lisäksi myös perheenjäseniä.

– Venäläisyhteisössämme sopu säilyy sillä periaatteella, että tapaamisissamme politiikka ja uskonto ovat kiellettyjä puheenaiheita, Sergei painottaa.

Jalkapallosta voidaan toki puhua mielin määrin, ja kaikkien pelaajien yhteinen käsitys on se, että Venäjän jalkapallomaajoukkue pelaa nykyään huonosti.

Ne lieveilmiöt

Puulaakipalloilu Kouvolassa on myös kansainvälistä toimintaa. Kouvolan Sarkolassakin pelikentältä ja katsomosta kuuluu ohjeistusta ja kommentointia usealla kielellä. Olisiko harrastejalkapallo sitä paljon puhuttua monikulttuurisuutta parhaimmillaan?

Vaikka pääosa KVP:n pelaajista puhuu suomea sujuvasti, kommunikoivat pelaajat kentällä venäjän kielellä.

Venäläisten ohella eri seurojen pelaajissa on taustaltaan turkkilaisia, irakilaisia, somaleja sekä montaa muuta kansallisuutta. Kentältä ja katsomosta kantautuukin monikielinen puheensorina.

Valitettavasti lieveilmiöiltä ei ole Kouvolassakaan täysin vältytty.

Kesällä 2020 mediassa uutisoitiin katsomosta kuuluneesta rasistisesta huutelusta, kun kentällä pelasi Kouvolan Lakut-niminen joukkue.

Kouvolan Lakut on itseironisesti nimetty joukkue, jonka pelaajat tulevat lähinnä Afrikasta ja arabimaista. Joukkueen taustalla on monikulttuurikeskus Saaga ja sponsorina maankuulu
Kouvolan Lakritsi.

Kuin muuri! Sergei ”Buffon” Ponomarev toimii KVP:n maalivahtina.

Kuluneena kesänä ei vastaavia ilmiöitä onneksi esiintynyt.

– KVP:n pelaajia kohtaan ei asiatonta huutelua ole koskaan ollut.

Alkuvuosina joukkuettamme kohtaan esiintyi kenties ennakkoluuloja, mutta ei enää. Pitää muistaa, että rauksena turnaukseen osallistuvien joukkueiden pelaajat tuntevat toisensa erittäin hyvin ja tämä jos mikä hälventää tehokkaasti mahdollisia ennakkoluuloja, Sergei Ponomarev korostaa.

Hopeaa tuli

Kouvolan harrastefutiskausi saatiin päätökseen hetki ennen lehtemme painoon menoa, ja KVP sijoittui sarjassa komeasti toiseksi. Kyseessä on seuran paras sijoitus kautta aikojen, sillä vuonna 2017 oli tuloksena kolmas sija.

– Lyhemmistä turnauksista seurallamme on myös muutama pokaali kokoelmissa, Sergei kertoo.

Semifinaalissa KVP kaatoi vastustajansa vasta rangaistuslaukauskilpailun jälkeen ja finaalissa KVP hävisi 0-2 Unskalle, jossa on pelaajia Suomesta, Turkista, Irakista ja Ranskasta.

– Unska oli loppuottelussa parempi, joten pelistä ei jäänyt mitään hampaankoloon. Olemme erittäin tyytyväisiä hopeaan ja tästä on hyvä jatkaa ensi vuoteen, Sergei Ponomarev iloitsee.

TEKSTI: MARTTI KIURU
KUVAT: KARI MARTIALA, MARTTI KIURU JA KVP

Jaa artikkeli