Venäjän Aika 4/2020

Venäjän taloudessa epävarmuuksien sävyttämä loppuvuosi

Talousvuosi 2020 tulee jäämään mieleen odottamattomien uutisten vuotena. Suurimpana yllätyksenä vuotta on hallinnut koronaviruksen aiheuttama uhka jokaisen terveydelle.

Kuluttajien usko valoisampaan tulevaisuuteen on koetteilla kaikkialla – myös Venäjällä. Asiakkaita pietarilaisessa ruokamarketissa.

Liki kaikkialla maailmassa pandemian ensimmäistä aaltoa torjuttiin eriasteisilla koko yhteiskuntaa koskeneilla sulkutoimilla, jotka väistämättä aiheuttivat taloudellisia tappioita. Kun kansalaisten liikkumista ja vapaa-ajan viettoa jouduttiin merkittävästi rajoittamaan, erityisesti kotitalouksien kysynnästä riippuvaiset palvelualojen yritykset joutuivat suuriin ongelmiin. Ravintoloiden, matkailualan yritysten ja kulttuurialojen toimijoiden ahdinko on kaikkialla maailmassa syvä. Kansainvälisessä vertailussa Venäjän talous kuitenkin selviää kohtuullisen vähällä, sillä kotitalouksien kysynnästä riippuvainen palvelusektori on moneen muuhun eurooppalaiseen maahan verrattuna pieni. Talouden syvin kuoppa koettiin maalis-kesäkuussa, jolloin Venäjän BKT supistui 8 prosenttia ja EU-maiden taloudet keskimäärin 14 prosenttia vuoden takaa. Esimerkiksi palveluista ja turismista riippuvainen Espanjan talous supistui 22 prosenttia ja Ranskan talous 19 prosenttia vuoden takaiseen tasoon verrattuna.

Tätä kirjoittaessa on vielä epävarmaa, millainen pandemian toinen aalto Venäjällä on edessä. Joka tapauksessa on luultavaa, ettei kevään kaltaisia rajoitustoimia kovin helposti uudestaan oteta käyttöön. Siitä huolimatta tartuntojen kasvu saa kuluttajat ja yritykset uudelleen varovaisiksi. Vaikka toinen aalto jäisi lieväksi, koko vuoden BKT jää noin 4 prosenttia viime vuotta pienemmäksi. Talouden aktiviteetti ei palaa edes viime vuoden tasolle ennen kuin pandemia on tavalla tai toisella nujerrettu. Vaikka valtio tukee yrityksiä monenlaisin maksuhelpotuksin ja edullisin lainoin, talous ei mene terveyden edelle Venäjälläkään.

Lähde: Venäjän keskuspankki, Reuters ja BOFIT

Myös öljymarkkinoilla on ollut yllätysten täyttämä vuosi. Koronapandemian seurauksena raakaöljyn kysyntä romahti, ja markkinoiden rahoittamiseksi Venäjä suostui viimein liittymään OPEC-maiden kanssa solmittuun tuotannonrajoitussopimukseen. Sopimus leikkaa Venäjän öljyntuotantoa tänä vuonna noin 10 prosenttia viime vuoteen verrattuna, mikä näkyy selvästi teollisuustuotannon supistumisena. Alkukesästä lähtien öljyn hinta on pysynyt melko vakaana, mutta selvästi matalammalla kuin viime vuosina. Edessä saattaakin olla useamman vuoden mittainen edullisemman raakaöljyn aika.

Loppukesällä ja alkusyksystä epävarmuutta ovat lisänneet lukuisat ulkopoliittiset yllätykset. Valko-Venäjän tilanne kiristyy yhä ja oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyn myrkytys johti uusiin pakotteisiin muutamia venäläisiä toimijoita kohtaan. Lisäksi Armenian ja Azerbaidžanin välinen konflikti Vuoristo-Karabahin hallinnasta ja viimeisimpänä Kirgisian presidentinvaaleja seuranneet levottomuudet ovat kasvattaneet epävarmuutta koko alueen ja myös Venäjän kehityksestä. Epävarmuuden kasvu on heijastunut myös ruplan valuuttakurssiin. Euroa vastaan rupla on heikentynyt suorastaan ennätyksellisen paljon. Ruplan heikentyminen näkyy muun muassa tuonnin supistumisena.

Ellei lisää yllätyksiä tule, ensi vuonna talouskehitys näyttää tähän vuoteen verrattuna vahvalta niin Venäjällä kuin muuallakin maailmassa. BOFITin tuoreessa ennusteessa Venäjän talouden ennakoidaan kasvavan yli kahden prosentin vauhtia ainakin vuodet 2021–2022. Sitä ennen edessä ovat paitsi Yhdysvaltojen myös Tadžikistanin ja Moldovan presidentinvaalit sekä Georgian parlamenttivaalit. Epävarmuus lähialueiden poliittisen kehityksen suunnasta säilyy suurena ja uudetkin yllätykset ovat mahdollisia.

Teksti Laura Solanko, vanhempi neuvonantaja, Suomen pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos Bofit
Kuva Svetlana Aleksejeva

 

Jaa artikkeli