Venäjän Aika 4/2023

Ukrainalaiset pääsevät ääneen

Kalle Kniivilä: Maa joka heräsi Into

Ukrainasta ja sodasta on ilmestynyt jo useampikin kirja, mutta ne ovat yleensä käsitelleet tapahtumia yleisellä tasolla. Ruotsinsuomalainen toimittaja Kalle Kniivilä menee yksilötasolle: hänen kirjassaan äänen saavat ukrainalaiset tavalliset ihmiset.

Ukrainalaisten haastattelujen lomaan Kniivilä on sijoittanut katsauksia Ukrainan ja Venäjän historiaan. Nämä katsaukset alkavat kaukaa menneisyydestä ja päättyvät aivan viime päiviin. Niistä käy ilmi olennainen ero naapurien välillä: Ukrainassa presidentti on vaihtunut tämän tästä, Venäjällä yksi ja sama jatkaa aina vaan. Presidentti Vladimir Putinin lanseeraama ajatus venäläisistä ja ukrainalaisista yhtenä ja samana kansana saa teoksessa perusteellisen käsittelyn. Kniivilän haastattelemat ukrainalaiset eivät niele ajatusta yhteisestä kansasta. Ukrainalaisten tietoisuus omasta identiteetistään on – paradoksaalisesti – kasvanut sen jälkeen, kun Putin päätti ”vapauttaa” maan ”natsien ja narkomaanien juntan” vallasta.

Kirja valottaa hyvin sitä, kuinka jakautunut Ukraina lopulta on ollut. Idässä on venäjänkielistä ja -mielistä väestöä kun taas lännessä ollaan eurooppalaismielisiä. Joku voisi tehdä tästä johtopäätöksen, että pitäköön Venäjä Itä-Ukrainan kun taas Länsi-Ukraina voisi liittyä EU:hun ja NATO:on. Tämän ajatuksen heikko kohta on siinä, että Itä-Ukraina on ollut erittäin tärkeä osa Ukrainan kansantaloutta. Siitä ei noin vain voi luopua – luopuminen tulisi kalliiksi.

Esa Tuominen

Jaa artikkeli