Venäjän Aika kulttuuri

Sydämen teatteria vapauden puolesta

Uvladimir Ushakov muutti Kiovasta Helsinkiin taiteilijoiden Artists at risk -turvakotiin. Ukrainaan hän pakeni Valko-Venäjältä. Nyt teatterialan ammattilainen etsii Suomesta mahdollisuuksia työskentelyyn.

Venäjän Aika kulttuuri

Hakassian taigaa Suomessa

Nukketeatteri Taiga-Matto perustettiin vuonna 1999, ja se on yksi Suomen ammattinukketeattereista. Alan tiedotus- ja yhteistyöjärjestö Suomen Unima ry kertoo sivuillaan, että vastaavia 1980- ja 1990-luvulla aloittaneita toimijoita on yli kymmenen. Kolme 1970-luvulla perustettua nukketeatteria saa valtionrahoitusta.

Venäjän Aika 4/2021

Aktivistin elämää – Ilkka Taipaleen Venäjä

Kuninkaallisena Penzassa, käynti Krestyn helvetissä, kunniatohtoriksi Arkangelissa ja votkaa tundran yläpuolella kiitävässä helikopterissa – nämä ovat muutamia esimerkkejä Ilkka Taipaleen matkoista Venäjällä. Huikeiden elämysten jälkeen ei ole ihme, että syttyy kirjan arvoinen rakkaus maahan.

Venäjän Aika 3/2021

KVP kokoaa Kouvolan venäläiset futaajat

Puulaakijalkapallo on liikuntamuoto, jonka parissa Suomessa asuvat venäläistaustaiset jalkapallon harrastajat usein kokoontuvat. Venäjältä Kouvolaan muuttaneilla on lajia varten oma seurakin eli Kouvolan venäläiset pojat (KVP).

Venäjän Aika 3/2019

Vloggaaja Vologdasta

Videoblogeillaan hurjan suosion saavuttanut Kirill Sultanshin haluaa rikkoa suomalaisten ja venäläisten keskinäiset stereotypiat.

Venäjän Aika 3/2019

Petroskoi koulii suomalaisista ammattinäyttelijöitä

Petroskoin valtionkonservatoriossa alkoi viime syksynä ensimmäinen suomalaisille opiskelijoille suunnattu näyttelijäntyönlinja. Kahdeksan nuorta naista selvisi pääsykokeista raskaaseen ja ankaraan, mutta arvostettuun venäläiseen taidekoulutukseen.

Venäjän Aika 1/2019

Kekkosen monumentti

Karjala takaisin – vaikka pullo kerrallaan, vitsailtiin joskus 1960-luvulla. Saimaan kanava oli Urho Kekkoselle vakavampi hanke, sodanjälkeisten alueluovutusten tuskaa pyrittiin hälventämään rajaa madaltamalla. Kanavan uudelleenrakentaminen oli apaitsi ulkopolitiikkaa, myös teollisuus- ja aluepolitiikkaa.

Venäjän Aika 3/2018

Prima Ballerina

Anna Patomäki on venäläisen baletin raudanluja ammattilainen. Nelivuotiaana tanssiopinnot Englannissa aloittanut ja piakkoin 20 vuotta täyttävä suomalaisnainen työskentelee Pietarissa ammattiballerinana.

Venäjän Aika 2/2018

Rakkaudesta taiteeseen – ja Pietariin

Sani Kontula-Webb aloitti maaliskuussa Suomen Pietarin instituutin uutena johtajana. Nyt hän kertoo omasta Venäjä-suhteestaan, siitä miten eri taidemuodot kohtaavat nyky-Pietarissa sekä millaista suomalaisvenäläinen kulttuuriyhteistyö oikeasti on.

Venäjän Aika 2/2017

Karjalasta kajahtaa

Näin päätti Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala tämänkin vuoden ystävänpäiväviestinsä. Sillanrakentajahengessä. Samainen henki synnytti lähes kymmenen vuotta sitten Viipuriin ensimmäisen suomalaisen taiteilijaresidenssin Venäjällä.