Venäjän Aika kulttuuri

Tahtovatko venäläiset sittenkin sotaa?

Jade McGlynn: Venäjän sota Docendo

Tukevatko venäläiset ihan oikeasti maansa hyökkäystä Ukrainaan? Miksi venäläiset uskovat maansa television propagandaa, joka meitä ulkomaisia välillä hämmästyttää ja hirvittääkin?

Näihin kysymyksiin etsii vastausta Venäjän mediaan ja ulkopolitiikkaan perehtynyt ja pitkään Venäjällä asunut tutkija Jade McGlynn. Hän muistuttaa, että vaikka ensin alkuun monet venäläiset osoittivatkin mieltään ”sotilaallista erikoisoperaatiota” vastaan, niin useiden mielipidetutkimusten mukaan venäläisten enemmistö sittenkin tukee sotaponnisteluja.

McGlynnin mukaan kuuluisan Jevgeni Jevtushenkon laulun ”Haluavatko venäläiset sotaa” (laulu todistelee, että eivät halua) videot ja nauhoitteet olisi kielletty Venäjällä Ukrainan sodan aikana. Samaten on kerrottu, että Venäjällä on joutunut epäsuosioon kommunistihallinnon usein toistama iskulause ”Miru mir” eli Maailmalle rauha!

McGlynnin arvion mukaan suosituin asenne Venäjällä on nykyisin pään laittaminen pensaaseen. Ei olla hehkuvin rinnoin sodan puolesta, mutta ei vaadita rauhaakaan. Ollaan niin kuin ei oltaisikaan. Eletään omassa pienessä piirissä ja toivotaan, että sota ei tulisi kovin lähelle. Venäläisiä on jo vuosia valmisteltu hyökkäykseen Ukrainaan. Propagandamyllyt ovat jauhaneet täydellä teholla ja suuri osa kansasta on saatu ukrainanvastaiseen hysteriaan. Hyvä kysymys on, miten venäläiset on saatu uskomaan, että he käyvät Ukrainan maaperällä puolustussotaa…

Esa Tuominen

Jaa artikkeli