Pietarin entinen aluevaltuutettu Nikita Kirillov uskoo, että Venäjän tapahtumiin on mahdollista vaikuttaa myös Suomesta käsin. Siksi hän oli mukana perustamassa Suomeen yhdistystä venäläisille toisinajattelijoille.
Ystävyysseuran monet kasvot
Kuluvana vuonna 80 vuotta täyttävä Suomi-Venäjä-seura on kokenut historiansa aikana monenlaisia vaiheita ja käänteitä.
Pakoilua ja byrokratiaa – venäläisten toisinajattelijoiden monet suljetut ovet
Venäjän suurhyökkäyksen ja syksyn 2022 liikekannallepanon aloittamisen jälkeen Venäjältä arvioidaan emigroituneen ulkomaille vähintään miljoona ihmistä. Ilmapiiri monessa maassa ei kuitenkaan ole suotuisa venäläisten maahanmuutolle.
Venäjän kruununperijä syntyi Porvoossa
Suuriruhtinas Kirill Romanovin perhe pakeni 1917 maaliskuun vallankumouksen jaloista Suomeen ja Porvooseen, jossa perheeseen syntyi poikalapsi Vladimir.
Sotaa pakoon
Vuoden 2022 syyskuussa alkanut liikekannallepano Venäjällä pakotti myös monet sotaa vastustavat liikkeelle. Myös Suomeen pakeni tuolloin asepalveluksesta kieltäytyviä miehiä, joista osa jatkoi matkaansa Suomen kautta muualle, mutta osa haki turvapaikkaa Suomesta.
Talous kasvaa, mieliala laskee
Venäjän talous on alijäämäinen, riippuvuus Kiinasta kasvaa ja maata vaivaa työvoimapula.
Hyökkäyssota pahentaa työvoimapulaa
Valtio pönkittää Venäjän talouden elpymistä, mutta talouden epätasapainot kasvavat.
Akateemisestikin arvoituksellinen
Venäjän tutkimus ja asiantuntijuus on Suomessa keskittynyt Aleksanteri-instituuttiin. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut myös yhteisön suhteisiin naapurimaahan, mutta tutkimus jatkuu. Johtaja Markku Kangaspuro muistuttaa, että tekojen ymmärtäminen ei tarkoita niiden hyväksymistä.
Keskiluokka kärsii sanktioista eniten
Venäjän hyökättyä Ukrainaan monia tuotteita hamstrattiin Venäjällä ja niiden hinnat nousivat. Etenkin maalis-huhtikuussa inflaatio oli korkea. Sittemmin hinnat jopa laskivat, minkä vuoksi koko vuoden hintojen nousu jäi odotettua maltillisemmaksi.
Hyökkääjän talous kärsii sodasta
Sota vaikuttaa monin tavoin Venäjän talouskehitykseen sekä tänä vuonna että tulevina vuosina. Öljyn tuontikiellot supistavat Venäjän budjetin tuloja, kaksikäyttötuotteiden vientikiellot rajoittavat hyökkäysarmeijan kaluston täydentämistä, ja korkean teknologian vientikiellot rapauttavat tulevan talouskasvun edellytyksiä. Venäjä eristäytyy maailmantaloudesta.
ДОЛГО БУДЕТ ФИНЛЯНДИЯ СНИТЬСЯ
Приехали, что называется. Финляндия закрыла границы для российских туристов. И сегодня наш обзор будет ностальгическим. Мы опросили людей, кто часто ездил в эту страну, и задавали вопрос — чем страна Суоми вас привлекала, какие остались воспоминания?
Yhteinen kieli on kullanarvoinen – venäjää taitaville riittää vapaaehtoistöitä
Harva Ukrainasta paennut osaa englantia. Venäjä on toistaiseksi pääkieli ukrainalaisten avustustoiminnassa.
Kansanedustajilla vain vähän yhteyksiä venäläiseen kansalaisyhteiskuntaan
Suomalaisten päättäjien vähäisetkin yhteydet venäläiseen kansalaisyhteiskuntaan ovat sodan aikana katkenneet, jos niitä ylipäätään on ollut.
Venäjän siteitä maailmantalouteen katkotaan
Venäjän hyökkäys Ukrainaan 24.2. on merkinnyt myös erittäin merkittäviä muutoksia maan ulkomaankaupassa ja laajemminkin integraatiossa maailmantalouteen – huonompaan suuntaan.
ПО СУТИ, Я НАЧАЛ ЖИЗНЬ ЗАНОВО
После начала «спецоперации» 24 февраля 2022 года, которую начала Россия в Украине, из РФ стали уезжать люди, не согласные с решением своей страны. Звезды эстрады и кино. О них были самые яркие и многочисленные заметки в прессе. На то они и звезды. Литераторы, поэты и прочие «иностранные агенты». Об этих сообщалось уже не так шумно. И совсем тихо утекла, наверное, самая многочисленная группа IT-специалистов. Их, по некоторым данным, несколько десятков тысяч человек. И они, опять-таки по сведениям безработных соотечественников, живут за границей безбедно и держатся от остальных русских особняком.
Sulkutoimista vankilaan: miten venäläiset toimittajat elävät sodan alkamisen jälkeen
Venäjällä istuu tällä hetkellä kaltereiden takana kahdeksantoista työnsä vuoksi vainottua toimittajaa.
От блокировок до тюрьмы: как живут российские журналисты после начала войны
как живут российские журналисты после начала войны
”Ei riitä, että sota loppuu”
Koronapandemia ja matkustusrajoitukset ovat jo kahden vuoden ajan sahanneet Venäjä-toimijoiden kulttuuriyhteistyötä. Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota oli kuitenkin viimeinen nyrkki silmään, kertoo Suomi-Venäjä-seuran pääsihteeri Niina Sinkko.
Hyökkäys Ukrainaan tulee kalliiksi Venäjälle
Venäjän häikäilemätön hyökkäys Ukrainaan on ensisijaisesti suunnaton inhimillinen tragedia, joka on aiheuttanut valtavan iskun Ukrainalle. Sota tulee kuitenkin hyvin kalliiksi myös Venäjälle. Venäjän BKT:n odotetaan supistuvan sodan seurauksena ainakin 10 %. Tuotannon pudotus on suurin sitten Neuvostoliiton hajoamisen.
Sydämen teatteria vapauden puolesta
Uvladimir Ushakov muutti Kiovasta Helsinkiin taiteilijoiden Artists at risk -turvakotiin. Ukrainaan hän pakeni Valko-Venäjältä. Nyt teatterialan ammattilainen etsii Suomesta mahdollisuuksia työskentelyyn.
”Yhteydet Venäjän kansalaisjärjestöihin entistä tärkeämpiä”
Kansainvälisessä yhteistyössä mukana olleet kansalaisjärjestöjen aktiivit ovat selkeimmin sotaa vastustava osa venäläistä yhteiskuntaa.
Venäläiset kansalaisjärjestöt suojautuvat muuntumalla löyhiksi verkostoiksi
Asiantuntijan juridinen vastuu järjestön asioista on pienempi kuin jäsenen. Siksi monet venäläiset kansalaisjärjestöt muuntuvat asiantuntijaverkostoiksi.
Sosiaalinen media tavoittaa tavalliset venäläiset
Venäläisillä some-alustoilla kuka tahansa suomalainenkin pystyy nopeasti tavoittamaan tuhansia tavallisia venäläisiä. Informaatiosotaan voi osallistua myös ilman kielitaitoa.
Vapaata mediaa puolipakolla – somesotaa VKontaktessa
Onko sodan vastustamisesta somessa mitään hyötyä? Voi ollakin, jos sen tekee venäläisten käyttämissä sovelluksissa.
Venäjän Aika -lehti tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan
Venäjän Aika ei juurikaan ole osallistunut poliittiseen debattiin. Emme kuitenkaan voi elää kuplassa irrallaan reaalitodellisuudesta.
Koronapandemia runteli pahoin maailmantaloutta.
Venäjän talouskehitys seurasi pandemian aikana maailmantalouden trendejä. Ensi vuonna BKT:n kasvu palautuu pandemiaa edeltäneen keskiarvon tasolle nopean talouden toipumisen jälkeen.
Tulojen siirrot kotitalouksille jääneet jälkeen inflaatiovauhdista
Venäjän BKT on reaalisesti noin 5 prosenttia suurempi kuin vuosina 2014-2015. Kotitalouksien reaalitulot ovat kuitenkin vähentyneet lähes kaikissa tuloluokissa.
Jokseenkin slaavilainen risteily Kymijoella
Kotouttaminen ja uusiin oloihin sopeutuminen on maahanmuuton onnistumisen kulmakiviä. Mutta miten asiaan liittyy risteily pienellä lautalla Kymijoella harmaana elokuun sunnuntaina?
Venäjän talous toipumassa koronakriisistä
Venäjän talous kärsi lopulta pelättyä vähemmän koronapandemiasta viime vuonna, ja bruttokansantuote supistui kolme prosenttia, eli selvästi vähemmän kuin useimmissa muissa G20-maissa.
Dimitri ja Tanja löysivät paikkansa Suomessa ”Vietämme ihan suomalaista elämää”
Umpisuomalaisen Hämeenlinnan umpisuomalaisella omakotitaloalueella asu Venäjältä saapunut ja hienosti tänne kotiutunut maahanmuuttajaperhe.
Koronakriisin talousvaikutukset ovat olleet epätasaisia
Venäjän talous on kärsinyt koronakriisistä, mutta vahingot näyttävät jääneen silti pahimpia pelkoja pienemmiksi. Koronakriisin talousvaikutukset ovat kuitenkin olleet hyvin epätasaisia. Kun osa venäläisistä on joutunut ahdinkoon menetettyään työpaikkansa ja tulonsa, on toisille kertynyt ylimääräisiä säästöjä koronarajoitusten kavennettua kulutusmahdollisuuksia.
”Turhaa ylimielisyyttä Venäjän suuntaan”
Erkki Tuomiojan mielestä Euroopan unioni ei ole hoitanut Venäjä-suhteitaan kovin hyvin. EU neuvottelee yhteistyöstä usein saneluasenteella. Tasavertaisilla areenoilla, kuten Arktisessa neuvostossa ja pohjoisessa ulottuvuudessa, myös Venäjän asenne yhteistyöhön on parempi.
Venäjän koronakuoppa monia muita maita matalampi
Vuonna 2020 koko maailmantalouden kehitystä ovat ohjanneet suurelta osin koronapandemian vaikutukset.
Venäjä heräilee jäteongelmaan
Venäjä ”tuottaa” vuositasolla 70 miljoonaa tonnia yhdyskuntajätettä. Vain murto-osa teollisuus- ja kotitalousjätteistä lajitellaan ja uusiokäytetään. Aktiiviset yksityishenkilöt ovat kuitenkin ottaneet jätteiden lajittelun sydämenasiakseen, ja myös Venäjän hallitukseen kohdistuu yhä enemmän paineita ratkaista maanlaajuinen, jo krooniseksi paisunut jäteongelma.
Venäjän talous: Kasvua selkeästi parantavat toimet tiukassa
Talouden kasvuennusteet ovat edelleen vaisut. Työn tuottavuus on alhaisella tasolla ja yksityiset investoinnit puuttuvat.
Silta Suomeen
Suomeen muuttavien ulkomaalaisten integroituminen osaksi suomalaista yhteiskuntaa on haaste sekä maahanmuuttajille että kotoutumiskoulutuksesta vastaaville asiantuntijoille. Venäjän Aika tutustui venäläistaustaisten maahanmuuttajien koulutukseen Kouvolassa.
Dodo Pizza uudistaa venäläistä palvelukulttuuria
Venäjälle on pikku hiljaa syntymässä uusi pienyrittäjäsukupolvi. Usein kyse on hyvin koulutetuista kaupunkilaisnuorista, jotka hakeutuvat yrittäjiksi, koska kokevat perinteiset ammatit huonosti palkatuiksi ja näköalattomiksi.
EK:n Venäjä-johtaja näkee valikoivaa kasvua
– Määrätyillä toimialoilla kasvu voi olla voimakasta, vaikka yleinen talouden kehitys Venäjällä on hidasta, Elinkeinoelämän keskusliiton Venäjä-johtaja Petri Vuorio sanoo. Laajapohjaisempaan kasvuun pääseminen edellyttäisi rakenteellisia uudistuksia, joita Venäjällä ei ole näköpiirissä. – Tällä hetkellä ei ole pakko, Vuorio summaa.
Esko Aho ennustaa Venäjälle hidasta kasvua
Elinkeinoelämän East Officen puheenjohtaja Esko Aho ei näe merkkejä suurista suunnanmuutoksista Venäjällä.
– Olosuhteet pysyvät kutakuinkin tällaisina ja kasvutahti Venäjällä tulee olemaan edellisiin vuosikymmeniin verrattuna vaatimaton. Hidas talouskasvu yhdistettynä poliittisiin ja geopoliittisiin ongelmiin heikentää investointihalukkuutta Venäjälle, myös venäläisten keskuudessa.
Itäkeskuksen Iisakinkirkko
Moskovan patriarkaatin lippulaivan rakentaminen Helsinkiin jumittaa edelleen. Seurakunta toivoo rahoitusta varakkailta ja avokätisiltä lahjoittajilta.
Astanassa on tulevaisuuden energiaa
Astana on hämmentävä kaupunki. Sen nopea kehitys 1990-luvun Aqmolasta pääkaupunki Astanaksi eli valkoiseksi palatsiksi näkyy huikeassa arkkitehtuurissa.
Arctech Helsinki Shipyard on erikoistunut arktisiin aluksiin
Helsingin Hietalahdessa on rakennettu laivoja monen sukupolven ajan. Telakan tuorein yrittäjä, Arctech Helsinki Shipyard on keskittynyt viime vuodet nimensäkin mukaisesti jäänmurtajiin ja jäävahvistettuun tonnistoon. Nyt yritys tähyilee myös risteilyalusten markkinoille.
Venäjä kasvattaa asevientiään
Öljyn ja maakaasun vienti muodostaa noin 70 prosenttia Venäjän kokonaisviennistä. Muun muassa raakaöljyn hinnan voimakkaan heilahtelun takia Venäjän pyrkimyksenä on monipuolistaa vientirakennettaan.
Armenialaiset alkavat kyllästyä köyhyyteensä
Monet ovat muuttaneet ulkomaille kun rahat eivät riitä elämiseen.
Cinia katsoo koillisväylälle
Kerrankin maantieteellisestä asemasta on jotakin hyötyä: Suomi sijaitsee Euroopan ja Aasian välisten tietoliikenneyhteyksien solmukohdassa. Vaikka Japanin, Kiinan ja EU-alueen yhdistävästä Jäämeren kaapelihankkeesta ei ole vielä päätetty, kannattaa Suomen olla aktiivisesti mukana asian valmistelussa, tietotekniikkayhtiö Cinian toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila sanoo.