Venäjän Aika 2/2023

Akateemisestikin arvoituksellinen

Venäjän tutkimus ja asiantuntijuus on Suomessa keskittynyt Aleksanteri-instituuttiin. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut myös yhteisön suhteisiin naapurimaahan, mutta tutkimus jatkuu. Johtaja Markku Kangaspuro muistuttaa, että tekojen ymmärtäminen ei tarkoita niiden hyväksymistä.

Venäjän Aika 1/2023

Keskiluokka kärsii sanktioista eniten

Venäjän hyökättyä Ukrainaan monia tuotteita hamstrattiin Venäjällä ja niiden hinnat nousivat. Etenkin maalis-huhtikuussa inflaatio oli korkea. Sittemmin hinnat jopa laskivat, minkä vuoksi koko vuoden hintojen nousu jäi odotettua maltillisemmaksi.

Venäjän Aika yhteiskunta&talous

Hyökkääjän talous kärsii sodasta

Sota vaikuttaa monin tavoin Venäjän talouskehitykseen sekä tänä vuonna että tulevina vuosina. Öljyn tuontikiellot supistavat Venäjän budjetin tuloja, kaksikäyttötuotteiden vientikiellot rajoittavat hyökkäysarmeijan kaluston täydentämistä, ja korkean teknologian vientikiellot rapauttavat tulevan talouskasvun edellytyksiä. Venäjä eristäytyy maailmantaloudesta.

Venäjän Aika yhteiskunta&talous

ДОЛГО БУДЕТ ФИНЛЯНДИЯ СНИТЬСЯ

Приехали, что называется. Финляндия закрыла границы для российских туристов. И сегодня наш обзор будет ностальгическим. Мы опросили людей, кто часто ездил в эту страну, и задавали вопрос — чем страна Суоми вас привлекала, какие остались воспоминания?

Venäjän Aika yhteiskunta&talous

ПО СУТИ, Я НАЧАЛ ЖИЗНЬ ЗАНОВО

После начала «спецоперации» 24 февраля 2022 года, которую начала Россия в Украине, из РФ стали уезжать люди, не согласные с решением своей страны. Звезды эстрады и кино. О них были самые яркие и многочисленные заметки в прессе. На то они и звезды. Литераторы, поэты и прочие «иностранные агенты». Об этих сообщалось уже не так шумно. И совсем тихо утекла, наверное, самая многочисленная группа IT-специалистов. Их, по некоторым данным, несколько десятков тысяч человек. И они, опять-таки по сведениям безработных соотечественников, живут за границей безбедно и держатся от остальных русских особняком.

Venäjän Aika yhteiskunta&talous

”Ei riitä, että sota loppuu”

Koronapandemia ja matkustusrajoitukset ovat jo kahden vuoden ajan sahanneet Venäjä-toimijoiden kulttuuriyhteistyötä. Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota oli kuitenkin viimeinen nyrkki silmään, kertoo Suomi-Venäjä-seuran pääsihteeri Niina Sinkko.

Venäjän Aika yhteiskunta&talous

Hyökkäys Ukrainaan tulee kalliiksi Venäjälle

Venäjän häikäilemätön hyökkäys Ukrainaan on ensisijaisesti suunnaton inhimillinen tragedia, joka on aiheuttanut valtavan iskun Ukrainalle. Sota tulee kuitenkin hyvin kalliiksi myös Venäjälle. Venäjän BKT:n odotetaan supistuvan sodan seurauksena ainakin 10 %. Tuotannon pudotus on suurin sitten Neuvostoliiton hajoamisen.

Venäjän Aika kulttuuri

Sydämen teatteria vapauden puolesta

Uvladimir Ushakov muutti Kiovasta Helsinkiin taiteilijoiden Artists at risk -turvakotiin. Ukrainaan hän pakeni Valko-Venäjältä. Nyt teatterialan ammattilainen etsii Suomesta mahdollisuuksia työskentelyyn.

Venäläisten some-alustojen kuvakkeita
Venäjän Aika yhteiskunta&talous

Sosiaalinen media tavoittaa tavalliset venäläiset

Venäläisillä some-alustoilla kuka tahansa suomalainenkin pystyy nopeasti tavoittamaan tuhansia tavallisia venäläisiä. Informaatiosotaan voi osallistua myös ilman kielitaitoa.

Venäjän Aika 2/2021

Koronakriisin talousvaikutukset ovat olleet epätasaisia

Venäjän talous on kärsinyt koronakriisistä, mutta vahingot näyttävät jääneen silti pahimpia pelkoja pienemmiksi. Koronakriisin talousvaikutukset ovat kuitenkin olleet hyvin epätasaisia. Kun osa venäläisistä on joutunut ahdinkoon menetettyään työpaikkansa ja tulonsa, on toisille kertynyt ylimääräisiä säästöjä koronarajoitusten kavennettua kulutusmahdollisuuksia.

Venäjän Aika 1/2021

”Turhaa ylimielisyyttä Venäjän suuntaan”

Erkki Tuomiojan mielestä Euroopan unioni ei ole hoitanut Venäjä-suhteitaan kovin hyvin. EU neuvottelee yhteistyöstä usein saneluasenteella. Tasavertaisilla areenoilla, kuten Arktisessa neuvostossa ja pohjoisessa ulottuvuudessa, myös Venäjän asenne yhteistyöhön on parempi.

Venäjän Aika 3/2019

Venäjä heräilee jäteongelmaan

Venäjä ”tuottaa” vuositasolla 70 miljoonaa tonnia yhdyskuntajätettä. Vain murto-osa teollisuus- ja kotitalousjätteistä lajitellaan ja uusiokäytetään. Aktiiviset yksityishenkilöt ovat kuitenkin ottaneet jätteiden lajittelun sydämenasiakseen, ja myös Venäjän hallitukseen kohdistuu yhä enemmän paineita ratkaista maanlaajuinen, jo krooniseksi paisunut jäteongelma.

Venäjän Aika 4/2018

Silta Suomeen

Suomeen muuttavien ulkomaalaisten integroituminen osaksi suomalaista yhteiskuntaa on haaste sekä maahanmuuttajille että kotoutumiskoulutuksesta vastaaville asiantuntijoille. Venäjän Aika tutustui venäläistaustaisten maahanmuuttajien koulutukseen Kouvolassa.

Venäjän Aika 3/2018

EK:n Venäjä-johtaja näkee valikoivaa kasvua

– Määrätyillä toimialoilla kasvu voi olla voimakasta, vaikka yleinen talouden kehitys Venäjällä on hidasta, Elinkeinoelämän keskusliiton Venäjä-johtaja Petri Vuorio sanoo. Laajapohjaisempaan kasvuun pääseminen edellyttäisi rakenteellisia uudistuksia, joita Venäjällä ei ole näköpiirissä. – Tällä hetkellä ei ole pakko, Vuorio summaa.

Venäjän Aika 2/2018

Esko Aho ennustaa Venäjälle hidasta kasvua

Elinkeinoelämän East Officen puheenjohtaja Esko Aho ei näe merkkejä suurista suunnanmuutoksista Venäjällä.
– Olosuhteet pysyvät kutakuinkin tällaisina ja kasvutahti Venäjällä tulee olemaan edellisiin vuosikymmeniin verrattuna vaatimaton. Hidas talouskasvu yhdistettynä poliittisiin ja geopoliittisiin ongelmiin heikentää investointihalukkuutta Venäjälle, myös venäläisten keskuudessa.

Venäjän Aika 3/2017

Venäjä kasvattaa asevientiään

Öljyn ja maakaasun vienti muodostaa noin 70 prosenttia Venäjän kokonaisviennistä. Muun muassa raakaöljyn hinnan voimakkaan heilahtelun takia Venäjän pyrkimyksenä on monipuolistaa vientirakennettaan.

Venäjän Aika 1/2017

Cinia katsoo koillisväylälle

Kerrankin maantieteellisestä asemasta on jotakin hyötyä: Suomi sijaitsee Euroopan ja Aasian välisten tietoliikenneyhteyksien solmukohdassa. Vaikka Japanin, Kiinan ja EU-alueen yhdistävästä Jäämeren kaapelihankkeesta ei ole vielä päätetty, kannattaa Suomen olla aktiivisesti mukana asian valmistelussa, tietotekniikkayhtiö Cinian toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila sanoo.