Venäjän Aika yhteiskunta&talous

Sosiaalinen media tavoittaa tavalliset venäläiset

Venäläisillä some-alustoilla kuka tahansa suomalainenkin pystyy nopeasti tavoittamaan tuhansia tavallisia venäläisiä. Informaatiosotaan voi osallistua myös ilman kielitaitoa.

Venäläisten some-alustojen kuvakkeita
Venäläisten kanssa voi keskustella venäläisillä somealustoilla. KUVA iStock / Hanna-Mari Jaakkola

Helsingin yliopistossa venäjän kieltä ja viestintää kolmatta vuotta opiskeleva Arina Laubert arvelee isolla osalla venäläisistä olevan tällä hetkellä mieli sekaisin.

– He eivät tiedä mitä uskoa, koska Venäjän valtio ja koko muu maailma puhuvat asioista täysin eri tavalla. Siksi pohjoismaisten uutisten jakaminen sosiaalisessa mediassa saattaa auttaa tosi paljon, Laubert sanoo.

Hän viittaa Helsingin Sanomien, ruotsalaisen Dagens Nyheterin ja tanskalaisen Politiken-lehden päätökseen alkaa julkaista osa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan koskevista uutisistaan myös venäjän kielellä.

– On hyvä, että mediat ovat alkaneet uutisoida myös venäjäksi, koska se tuo erilaisen näkökulman siihen, mitä tapahtuu.

Myös Yleisradiolla on venäjänkielisiä uutisia.

Sosiaalinen media Venäjällä – kuka tahansa voi avata profiilin

Virossa syntynyt Laubert muutti perheensä mukana Tallinnasta Helsinkiin noin kahdeksan vuotta sitten. Äidinkielenään venäjää puhuvalla nuorella naisella on paljon ystäviä Venäjällä ja sukulaisia Ukrainassa. Hän on tottunut pitämään heihin yhteyttä sosiaalisen median alustoilla.

– Itse käytän eniten Instagramia. Koska se on nykyisin Venäjällä kielletty, suurin osa kavereista on joko asentanut itselleen VPN-yhteyden tai siirtynyt Telegramiin tai VKontakteen, Laubert kertoo.

Venäjällä kiellettyjä Instagramia ja Facebookia pääsee yhä käyttämään VPN-yhteydellä, jonka hitaimmat versiot ovat jopa maksuttomia. Laubertin mukaan keino on tuttu lähinnä nuorille. Niin ollen Venäjän suuri yleisö on pudonnut pois läntisiltä some-alustoilta.

Venäläisiin some-palveluihin pääsee kuitenkin liittymään kuka tahansa. Suomalainenkin voi perustaa oman profiilin esimerkiksi Vkontakteen.

– VK on kuin venäläinen Facebook, se toimii samalla tavalla. Jos haluaa tavoittaa mahdollisimman suuren joukon venäläisiä, helpointa on kommentoida jonkun toisen tekemän postauksen alle, Laubert toteaa.

Arina Laubert
Arina Laubertin mielestä on hyvä, että pohjoismaiset mediat ovat alkaneet uutisoida myös venäjäksi.

VK-profiilin luominen onnistuu ilman venäjän taitoa, sillä valikot ovat latinalaisilla kirjaimilla ja englanniksi. Varsinkin nuoret venäläiset pystyvät usein myös keskustelemaan englanniksi. Venäjäksi keskustelu sujuu auttavasti hyödyntämällä käännösohjelmia, kuten Google Kääntäjää.

– Iso haaste käännösohjelmissa on, että ne saattavat kääntää myös huonosti. Silloin voi aiheutua väärinymmärryksiä. Siksi voi olla parempi jakaa medioiden valmiiksi venäjänkielistä sisältöä, Laubert neuvoo.

Jos haluaa keskustella venäläisten kanssa nimenomaan Ukrainan sotaan liittyvistä aiheista, kannattaa kissavideot seuloa pois.

– VK:ssa on hyvä haku, jolla voi etsiä ryhmiä erilaisilla rajauksilla.

Telegram ja Yandex suosittuja Venäjällä

Telegram lienee tällä hetkellä Venäjän suosituin some-alusta. Sen avulla voi perustaa kanavan tai erilaisia ryhmiä, joille alusta toimii Messengerin kaltaisena viestintävälineenä. Telegram-kanavan perustaja voi valita, saavatko seuraajat kommentoida postauksia.

– Kommentointimahdollisuus on tosi mielenkiintoinen ja selkeä ihan visuaalisestikin, Laubert kehuu.

Ilman kommentointia Telegram-kanava on kuin blogi ilman keskustelua. Esimerkiksi Helsingin Sanomilla on oma kanavansa Telegramissa. Sen näkevät sitä useammat, mitä enemmän kanavan juttuja jaetaan sekä Telegramissa että muilla venäläisten käyttämillä alustoilla.

– On tärkeää levittää tietoa kaikkialla, missä pystyy. Useimmat venäläisetkin käyttävät monia some-kanavia, Laubert sanoo.

Telegramin kaltainen alusta Yandex Zen on niin ikään suosittu (zen.yandex.ru) sosiaalinen media Venäjällä. Ajankohtaisten aiheiden lisäksi lemmikit ja matkat ovat yleistä sisältöä.

Miljoona puhelua Putinia vastaan

Sosiaalisen median lisäksi on muitakin keinoja vaikuttaa tavallisiin venäläisiin. Laubert kertoo törmänneensä hiljattain liettualaisen ryhmän perustamaan Call Russia eli soita Venäjälle -projektiin. Se aktivoi Venäjän ulkopuolella asuvia venäjäntaitoisia soittamaan callrussia.org -sivuston kautta puheluita sattumanvaraisille Venäjän kansalaisille sodan lopettamiseksi. Palvelussa on 40 miljoonaa venäläistä puhelinnumeroa. Tavoitteena on soittaa niihin kaikkiin.

Sivustolla on soittajille ohjeet ja suositukset keskustelun rungoksi. Palvelun ajatuksena on, että vain venäläiset itse voivat vaikuttaa Putiniin, joka ei välitä muiden maiden mielipiteistä. Palvelun kautta on soitettu jo 92 000 puhelua kaikkiaan 116 maasta. Eniten soittajia on ollut Liettuasta, Puolasta ja Iso-Britanniasta. Muut kuin venäjää puhuvat voivat osallistua hankkeeseen lahjoittamalla sivuston toimintaan rahaa.

TEKSTI Juha Peltonen

Lue myös: Vapaata mediaa puolipakolla – somesotaa VKontaktessa

Uutisia venäjäksi

Jaa artikkeli